Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.11.2012.
07:15
D. Lj. Joksić - Vesti A

Rasadnici kulture na Vardaru

Ako može Beograd, zašto ne bi moglo i Skoplje. Sa ovakvom mišlju gradske vlasti makedonske prestonice su na licitaciji dozvolile privatnoj firmi Falanga da na reci Vardar u centru Skoplja izgradi dva splava, koja će se po izgledu razlikovati od onih u Beogradu.

 

Izgradnja splavova je već počela, građevinska mehanizacija u koritu reke radi punom parom, a prvi gosti se očekuju početkom iduće godine.


Gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski veruje da će splavovi doprineti većoj turističkoj atrakciji. To je on tvrdio i prošle godine kada su na obali reke izgrađene dve gradske plaže sa morskim peskom donetim iz Albanije, ali nikakvog efekta od toga nije bilo, jer se građani ne smeju kupati u zagađenom Vardaru.

Vardarska banovina


Vardar je najveća reka koja protiče kroz Makedoniju i jedna od većih na Balkanu. Makedoniji pripada 80 odsto rečnog toka Vardara, zbog čega je današnja Makedonija i nosila ime Vardarska banovina u vreme Kraljevine Jugoslavije.

Skopljanci misle da je sa brojnim mostovima, fontanama u reci, skulpturama i spomenicima centar grada pretrpan i da će splavovi još više zagušiti makedonsku prestonicu. Oni podsećaju da Vardar, širok jedva 15-ak metara, nije ni Sava, ni Dunav i upozoravaju da kada nepredvidiv Vardar nabuja, lako može odneti splavove koji će biti fiksirani za dno korita reke.


Ne osvrćući se na kritike, vlasnik firme Falanga Davor Andrevski je počeo izgradnju splavova, za koje će u narednih deset godina gradskim vlastima plaćati mesečnu kiriju od po 1.000 evra.


- Brodovi na Vardaru neće biti u stilu splavova u Beogradu, odakle ječi turbo-folk muzika. Ideja mi je da uvedem nešto novo u gradu. Zato će jedan brod imati stroga pravila za oblačenje, što znači da se u njega neće moći ući u kratkim pantalonama i patikama. U Skoplju ne postoji mesto gde se može ići doteran. To će pružiti jedan od mojih brodova, koji će biti nalik restoranima u Parizu, gde će se služiti isključivo francuska jela. Drugi brod će biti sa opuštenijom atmosferom i za dnevni odmor - veli Andrevski.


Osim ova dva broda, gradske vlasti su dale dozvolu za izgradnju još dva splava, ali na drugim lokacijama na Vardaru.  

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.11.2012. 07:38
Видела жаба како се коњи подкивају па и она дигла ногу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online