Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.11.2012.
13:43
P. Arsić - Vesti A

Ministar trgovao eksplozivom

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnela je Tužilaštvu BiH izveštaje protiv 11 osoba zbog osnovane sumnje da su u procesu rešavanja viškova naoružanja, municije i minskoeksplozivnih sredstava uništenjem ili prodajom počinili niz krivičnih dela.

Zloupotrebio položaj: Selmo Cikotić
 

"Vesti" su još pre mesec i po dana objavile da su Tužilaštvu BiH iz SIPA prosleđene prijave protiv bivšeg ministra odbrane Selme Cikotića, tadašnje a i sadašnje zamenice ministra Marine Pendeš, kao i drugog Cikotićevog zamenika Živka Marjanca.

Oružje zemljama pod embargom UN

Javnost u BiH je ranije uzdrmala afera Pretis kada je iz tog preduzeća nestao eksploziv, ali tu nije kraj, jer je sve više dokaza o lancu ilegalne trgovine oružja i municije iz BiH u delove sveta pod embargom UN, o čemu je Oebs prošle godine obavestio i Predsedništvo BiH.

U nekoliko izveštaja SIPA, bivši funkcioneri Ministarstva odbrane sumnjiče se za nameštanje tendera, način rešavanja viškova naoružanja i municije koji su za potrebe Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH rađeni u preduzećima Pretis Vogošća i Binas Bugojno.


- Nakon izvršenih provera, 30. septembra Tužilaštvu BiH dostavljen je izveštaj protiv pet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja i nesavesnog rada u službi, te krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju - saopšteno je iz SIPA.


Na listi osumnjičenih, koja je prosleđena Tužilaštvu BiH, nalaze se i pojedinci iz Pretisa iz Vogošće i Binasa iz Bugojna.

Dug spisak umešanih

Predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da ne zna čija su imena dostavljena Tužilaštvu, ali je uverena da je broj umešanih daleko veći od 11.
- Oni su četiri godine izvlačili oružje i municiju iz vojnih skladišta i s njom radili šta su hteli. Izveštaj istražne komisije je usvojen u parlamentu i predat Tužilaštvu na njihov zahtev. Ključni akter u čitavoj priči je bivši ministar Selmo Cikotić - izjavila je Majkićeva.

U izveštaju SIPA se navodi da je utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su dve osobe počinile krivično delo zloupotreba položaja ili ovlašćenja, o čemu je obavešteno Tužilaštvo BiH. Pored toga, prikupljeni su dokazi i 11.

novembra prošle godine dostavljen je izveštaj o postojanju osnovane sumnje da su još četiri osobe počinile krivično delo nesavesnog rada u službi, u vezi sa prodajom eksploziva koji je trebalo da bude vraćen Ministarstvu odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH.


Procenjuje se da je u ovim slučajevima budžetu BiH pričinjena znatna šteta koja će biti utvrđena veštačenjem u istrazi koju vodi Tužilaštvo BiH.


Selmo Cikotić izjavio je da ne zna za istragu protiv njega i medijima nije želeo da komentariše navode iz izveštaja istražnih organa. Inače, Cikotić je zaposlen na američkom univerzitetu u Sarajevu.


Marina Pendeš potvrdila je medijima da je parlamentarna komisija za istraživanje uništavanja viškova naoružanja izuzela dokumentaciju iz Ministarstva i predala je SIPA. Ona je ubeđena da je nemoguće dokazati njenu krivicu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online