Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 05.11.2012.
15:48
smedia.rs A

Slovenci odsečeni od sveta, poplava stiže i u Hrvatsku

Jaka kiša u Sloveniji tokom noći poplavila nekoliko regionalnih puteva usled izlivanja reka. Otvorila su se klizišta i oborena su debla drveća a deo Ljubljane je bez struje. Očekuje se da poplava iz Slovenije i Austrije večeras stigne i u Hrvatsku.

Putevi u Sloveniji: Saobraćaj ometaju i poplave i slomljene grane i stabla, a nivo vode i dalje raste
 

Poplava iz Slovenije i Austrije trebalo bi večeras da stigne u Hrvatsku i da prođe kroz Varaždinsku županiju. Iz Centra za poplavu kažu da će se Drava najverovatnije izliti na području mesta Lovrečan Otok u opštini Cestica, zbog čega su meštanima tog kraja preporučili da se evakuišu, piše 24sata.hr.


Pripreme za dolazak poplave već su započete u hidroelektranama Varaždin i Čakovec. Iako bi talas koji dolazi trebalo da bude kratkotrajan, očekuje se da će biti vrlo jak zbog čega akumulacijska jezera neće uspeti da akumuliraju svu vodu.


U centru za poplave veruju da će postavljeni nasipi izdržati nalete vode i da u ostatku Županije neće biti poplava.


U Sloveniji blokirani putevi

Kiša pada u celoj Sloveniji, obilne padavine zbog kojih su blokirani putevi nastavljaju se i danas. Saobraćaj ometaju i slomljene grane i stabla.


Nivo vode raste tako da vlasti upozoravaju građane da ne izlaze iz svojih kuća. U nekim mestima žitelji su ostali zarobljeni i meštani javljaju da su odsečeni od sveta.


Austrijanci će iz hidroelektrane ispustiti velike količine vode pa će Dravom nizvodno krenuti 2000 kubinih metara vode u sekundi.


Evidentirano 116 odrona

Zbog obilnih padavina proglašen je najviši stepen opasnosti od poplava, i to na jugu i jugozapadu Slovenije. Najveći problem trenutno predstavljaju reke Soča, Sava i Sava Bohinjka u čijim područjima se poplave povećavaju. U Novoj Gorici registrovano je 116 odrona, a vatrogasci izvlače potopljena vozila.


Zbog snažnog vetra i jakih kiša, sinoć je oko 1.600 potrošača ostalo bez električne energije. Voda probija i u neke kuće, a gradonačelnihk Bohinja Franc Kramar pozvao je ljude da ne izlaze iz kuća, kao i da prokuvavaju vodu za piće.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.11.2012. 16:38
Што не желимо себи не треба пожелети ни другима.
Ponedeljak 05.11.2012. 16:34
Biće i Sendi,samo polako.Kako su posejali tako će i požnjeti.Bog sve vidi,Bog sve vraća,samo što će njima Sendi stići bez bljeska i oluje...
Ponedeljak 05.11.2012. 16:35
vise kishe sledeci put
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online