Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 29.10.2012.
22:26
Srna A

Skoplje: Fanovi OVK spremil 15.500 amandmana

Poslanici najveće albanske stranke u makedosnkom parlamentu spremili su 15.520 amandmana kako bi sprečili usvajanje zakona o makedonskim braniocima.

Za DUI, ali i ostale albanske stranke zakon o makedonskim braniocima je neustavan i antialbanski, budući da ne predviđa odgovarajuće beneficije i za pripadnike ONA
 

Makedonski poslanici većinom glasova odlučili su danas da u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku uđe zakon o makedonskim braniocima, čemu se oštro protive predstavnici Demokratske unije za integraciju (DUI).

Oni su zapretili su da zakon neće biti usvojen i najavili 15.520 amandmana, javlja dopisnik Srne.

Nesuglasice dve vladajuće stranke VMRO-DPMNE i DUI bio je povod da makedonska opozicija početkom meseca zatraži izglasavanje nepoverenja vladi Nikole Gruevskog.

 

Opozicija, predvođena Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) zatražila je da se paralelno sa redovim lokalnim, održe i vanredni parlamentarni izbori u martu naredne godine.

Sobranje je sa 79 glasova "za", 11 "protiv" i dva "uzdržana" donelo odluku da Zakon o beneficijama za pripadnike regularnih vojno-policijskih snaga Vlade, koji su se 2001. godine borili protiv pobunjenih Albanaca u grupacijama ONA (makedonska verzija kosovske OVK) bude na dnevnom redu 45. sednice, koja je započela danas.

Poslanik vladajuće VMRO-DPMNE Vele Đorđievski rekao je da aktuelni propisi nisu dali potrebne rezultate i da se izmenama predviđa "moralna i materijalna satisfakcija pripadnika makedonske vojske, policije i rezervista koji su nastradali tokom ratnih sukoba 2001. godine, kao i porodica makedonskih žrtava u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, odnosno pripadnika bezbednosnih snaga u misijama u inostranstvu".

"Ovaj zakon nije ni protiv koga, budući da se u bezbednosnim snagama Makedonije bore i Albanci, Turci, Romi, pripadnici svih etničkih zajednica", dodao je on.

Poslanik DUI Talat Džaferi rekao je da će njihovi poslanici, kada zakon bude na dnevnom redu na "svaki institucionalni način blokirati raspravu i da će podneti 15.520 i više amandmana“.

DUI je do sada podnio 15.451 amandmana na predlog zakona, koje treba da razmotri Komisija za rad i socijalnu politiku, čija je sednica zakazana za četvrtak.

Do tada stranka može da podnese još amandmana.

Za DUI, ali i ostale albanske stranke zakon o makedonskim braniocima je neustavan i antialbanski, budući da ne predviđa odgovarajuće beneficije i za pripadnike ONA.

Predlog Zakona o makedonskim braniocima već je jednom bio u skupštinskoj proceduri, ali nakon što je DUI na Komisiji za rad i socijalnu politiku blokirao njegovo usvajanje, njegov predlagač VMRO-DPMNE povukao je tekst a zatim dostavio isti zakon, ali po skraćenom postupku.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.10.2012. 22:29
Siptari NE SPAVAJU, samo razmisljaju i rade za novac...bez skrupula!
Ponedeljak 29.10.2012. 22:46
Nikolic je rekao "Makedonci ce drzati savijenu glavu i praviti se kao da se nista ne desava,a vreme ce raditi za separatiste".
Ponedeljak 29.10.2012. 22:45
Oce li Srbija ikad dobiti slican zakon ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online