Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2010.
16:11
Portal Jutarnji.hr A

Slučaj Pukanić: Ispitajte Jocu Amsterdama

Uz izuzetno jake mere obezbeđenja i nezapamćeno interesovanje medija na zagrebačkom Županijskom sudu jutros je počelo suđenje za ubistvo suvlasnika i novinara "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića koji su likvidirani auto bombom 23. oktobra u 18.27 sati pred zgradom NCL Media grupe u Vlaškoj.

USKOK je za ubistvo optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića , Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića. Svi optuženi su rekli da se ne osećaju krivim. Lanci su skinuti svima osim R. Mataniću

Sudsko veće pod predsedavnjem sudije Ivane Kršul raspravu je započelo u 9.16 sati, nakon što su u veliku dvoranu zagrebačkog Županijskog suda ušli novinari, snimatelji, fotoreporteri i publika, a potom u pratnji policije i četvorica optuženika dostupna hrvatskom pravosuđu.

U sudnici, naime, nema Gudurića, koji se nakon više od godinu dana bekstva u ponedeljak uveče predao policiji u Banja Luci i Milovanovića, pritvorenog u Beogradu.

Advokat Bojana Gudurića zatražio je da se početak suđenja odgodi dok se on ne izruči Hrvatskoj, ali je sudija to odbila. Milovanoviću bi zbog istog zločina trebalo da se sudi zajedno sa Milenkom Kuzmanovićem i navodnim naručiocem ubistva Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam.
 

"Skinite lance sa ruku i nogu svima osim Roberta Matanića. Njemu ostavite lance na nogama", rekla je sudija Ivana Kršul nakon što su sva četvorica optuženika uvedena u sudnicu. Red u sudnici održava 13  policajaca, a raspravu prate i otac i sestre ubijenog Ive Pukanića.Suđenje prate i diplomatski predstavnici Crne Gore, a rodbina Slobodana Đurovića angažovala je i advokata iz Pariza koji suđenje prati iz publike.

U 9.28h sa davanjem podataka počeo je Robert Matanić.

Slobodan Đurović zvani Kardinal na pitanje o vrednosti imovine koju poseduje odgovorio je: "Da živim sto godina ne mogu je potrošiti. Imam oko 10 miliona evra."


"To nije odgovor," rekla je sudija. Đurović je dodao kako poseduje trgovačka društva, zemljišta, deonice i građevinske kompanije.

 "Nisam nimalo kriv, a to dobro zna i policija i USKOK i SOA. Odlučio sam da govorim jer nemam šta da krijem. Osećam se izigrano i kriv sam zato što sam dopustio da me izigraju. Meni je već u policiji Tihomir Kralj preneo poruku Mladena Bajića da kažem sve što znam i da sarađujem sa USKOK-om pa ću dobiti status svedoka", započeo je Robert Matanić svoju obranu.

On je tvrdio da je u istrazi dao iskaz kako bi se sve razotkrilo, ali da status svedoka nije dobio.


Rekao je da je za USKOK smislio priču koja nije istinita i u kojoj je kao moguće naručioce ubistva naveo bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca koji služi kaznu zbog krađe dijamanata, Đurovića, Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam i Stanka Subotića Caneta.


Rekao je i da je USKOK dao status svedoka licu koje je lopov i lažov.


"To što je on govorio toliko je laži da ispada da sam ja retardirani idiot", rekao je Matanić i zatražio da se ispitaju svi advokati i pomoćnici tužioca, kao i Tihomir Kralj, bivši šef USKOK-a.


Ostao je pri iskazu u kome tereti Milovanovića i Gudurića za planiranje i izvršenje atentata na Pukanića, a dok za sebe kaže da nije bio ni blizu mesta događaja oktobra 2008. u Zagrebu.


Matanićev advokat zatražio je da se ispita više lica, među kojima i državni tužilac Mladen Bajić, koji je Mataniću nudio status zaštićenog svedoka, kao i da se iz spisa izuzmu iskaz krunskog svedoka i Ratka Kneževića, kuma Mila Đukanovića, koji navodno nema informacija o tom slučaju.


Zatražio je da se u toku suđenja sasluša Sreten Jocić, što optužba odbija zbog optužnice protiv Jocića u Srbiji kako ne bi došlo do kumulacija sudskih procesa.


Zamenik direktora USKOK-a Slobodan Šošić bio je i protiv pozivanja Mladena Bajića kao svedoka, čime je prvi dan suđenja bio završen.


Sudija će do sutra u podne doneti odluku o prihvatanju ili neprihvatanju dokaznih predloga.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online