Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.02.2010.
12:46
Srna, jutrarnji.hr A

Hrvati prećutali izbor srpskog patrijarha

Vest da je i po volji ljudskoj i po volji Božjoj za četrdeset petoga patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran vladika Irinej Gavrilović, pređašnji episkop niški, u hrvatskim svetovnim krugovima tretirana je onako kako bi bila tretirana vest da je na dalekom Tibetu ustoličen novi dalaj-lama - piše zagrebački "Jutarnji list".

Umeren, razložan i, za Hrvate, nezanimljiv: Patrijarh Irinej
 

Kako su pravoslavci druga po brojnosti verska zajednica u Hrvatskoj, tako bi izbor Irinejev, posle izbora rimskoga pape, za Hrvatsku trebalo da bude druga po značaju vest iz oblasti religije.

"Vladika Irinej je, kažu, umeren i razložan čovek, kome je na srcu društveno dobro (npr. otvoreno je podržao demonstracije protiv Slobodana Miloševića iz 1997.), ekumenski je raspoložen, i želja mu je da 2013. u Niš, rodni grad cara Konstantina, na obeležavanje sedamnaest vekova Milanskoga edikta, dođe i rimski episkop, papa Rimokatoličke crkve Benedikt", navodi kolumnista ovog lista i književnik Miljenko Jergović.

Hrvatska pravoslavna crkva Anta Pavelića

"Na marginama hrvatske javnosti, dok su trajale pripreme za izbor vjerskog poglavara i naših pravoslavaca, pokrenuta je inicijativa za osnivanje nekakve hrvatske pravoslavne crkvene zajednice" - ističe kolumnista "Jutarnjeg lista" Miljenko Jergović, potsećajući da je ta crkvena zajednica jednom postojala i da ju je osnovao Ante Pavelić, i to posle sprovedenog genocida nad srpskim narodom u NDH.

Jergović potseća da je patrijarh srpski Irinej u intervjuu jednim beogradskim novinama izjavio kako su muslimani dobri i konstruktivni kada su manjina, a da počinju da se ponašaju sasvim suprotno kad se zateknu u većini, ali se odmah, ne čekajući da se razvije javna polemika i proključa zla krv, izvinio svima koji se osećaju povređenima.

Sa druge strane, država Hrvatska, ili ko je već nadležan u njoj za pitanja verske, svetovne ili kakve druge pomirljivosti na ovim prostorima, to baš i ne radi... Jergović s tim u vezi pominje primer Nikole Tesle.

"Kada su tog hrvatskog Srbina spuštali u daleki američki grob, violinista Zlatko Baloković, sunarodnik i Hrvat, po Teslinoj želji na violini je svirao melanholičnu himnu solunskih boraca `Tamo daleko`. Bila je to simbolična mera svih njegovih identiteta. Vodeći i o tome računa, Nikoli Tesli je u Gospiću 1991. spomenik dignut u vazduh. Poštujući u njemu Srbina, hrvatske vlasti taj spomenik nikada nisu obnovile" - zaključuje Jergović.

Utorak 02.02.2010. 23:30
Читам ово два пута,звучи ми невероватно, нисам наилазио на нешто слично из Хрватске. Православни Срби у Хрватској, Тесла Србин, ,"Тамо далеко"...? Морам да признам да сам збуњен, можда све то и нема никакве везе са утакмицом Партизан -Барселона, можда?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online