Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 13.10.2012.
13:35
Đ. Barović - Vesti A

Karadžiću uzimaju 146.000 evra

Sekretarijat Haškog tribunala doneo je odluku da samo nedelju dana pred početak izvođenja dokaza odbrane, prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću smanje troškovi za 146.501 evro.

Sprema žalbu na odluku suda: Radovan Karadžić
 

Sekretar Haškog tribunala Džon Hoking je saopštio da će sredstva namenjena za odbranu biti umanjena zbog "novih okolnosti", odnosno da je istražujući finansijske mogućnosti Karadžića utvrdio da se, prema porodičnom pravu Republike Srpske, imovina supružnika smatra zajedničkom, te da je njegova supruga do 28. marta ove godine registrovani suvlasnik poslovne kompanije i nepokretne imovine na Palama. U obrazloženju je navedeno i da Ljiljana Karadžić "redovno prima penziju".
 

Petronijević: Prsti Tužilaštva

 

Petronijević kaže da je odbrana od samog početka protiv sebe imala ne samo Tužilaštvo, već i i Sekretarijat Haškog tribunala.


- Ova odluka je samo logičan nastavak njihove delatnosti od početka ovog procesa. To je njihov odgovor na Karadžićevu najavu da će izvesti respektabilan broj kvalitetnih svedoka. Uveren sam da su u sve upleteni i prsti Tužilaštva - kaže Petronijević.

Šef pravnog tima Karadžićeve odbrane Goran Petronijević kaže za "Vesti" da je ova odluka vrhunac opstrukcije Haškog tribunala.


- Sekretarijat se samo nedelju dana pred početak izvođenja dokaza odbrane za Karadžića setio nečega što postoji već četiri godine i što smo još tada dokazali da nije tačno. Niti je ta imovina, niti je ta firma u vrednosti u kojoj se spominje, niti je ideja Sekretarijata zaista bila da uštedi novac Ujedinjenim nacijama. Njihova namera je da na psihološkom planu pokušaju da deluju na Karadžića koji ubuduće treba da razmišlja od kojih para da plaća eksperte i advokate koji mu pomažu, a ne da se koncentriše na svedoke koje je odabrao - smatra Petronijević.


Prema njegovim rečima, ovo je samo nastavak harange Tribunala koja se i do sada odlikovala sličnim pokušajima.


- Žalili smo se na ovu odluku, pa ćemo videti šta će Sudsko veće odlučiti, ali poenta je da ovo nije izdvojeni incident. Odbrana Radovana Karadžića i sada već radi sa tri ipo puta manje sredstava nego sve prethodne, pri tom je svaki put problem plaćanja nas advokata ili određivanja broja radnih sati raznim ekspertima. Čini mi se da su svi u Tribunalu svesni da se Karadžić nije predao i da je odlučan da kroz postupak odbrane raskrinka sve laži koje su postavljene za istinu - zaključuje Petronijević.

Pomoć Srbije optuženicima

 

Srbija je odredila uslove pod kojim finansijski pomaže haškim optuženicima i u okviru te pomoći je i oko 200 evra mesečno. Savetnik u Savetu za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Jovan Mitić kaže da se pomoć sastoji i od naknade putnih troškova članovima uže porodice koja podrazumeva tri povratne avionske karte na relaciji Beograd-Amsterdam i dnevnice od 250 evra na ime ostalih troškova svaka dva meseca. Odluka doneta još 2003. godine predviđa i da troškovi puta optuženih koji su u Srbiji takođe padaju na teret Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 13.10.2012. 14:19
Ja Rab Bozji, Srbin, sa prosedom bradom izjavljujem dragovoljno kroz lance i zicu pred svedocima Silom, Mukom i Nepravdom da sam kriv i da priznajem krivicu! Kriv sam sto sam neko a ne niko i netko Kriv sam sto u doba opsteg srbobrsta idem u pravoslavnu crkvu doduse poretko i sto se krstim ovako s tri prsta! Kriv sam sto jesam a treba da nisam, Kriv sam odavno sto stojim uspravno i gledam u nebo, umesto u travu Kriv sam sto se drznuh protiv krivde, kriv sam sto opet slavim svoju krsnu slavu! Kriv sam sto pisem i citam cirilicom, kriv sam sto pevam, smejem se i psujem, a ponekad i lajem, Kriv sam i priznajem da ne znam sto znam i da znam sto ne znam
Subota 13.10.2012. 14:11
Klasicna opstrukcija ovog ilegalnog antisrbskog suda, sa ciljem da se NATO agresori amnestiraju od stvarnih zlocina i metodom zamene teza optuze Srbi jedine prave zrtve u ovoj fasistickoj zaveri protiv Srba i Srbije, tako sto ce onemogucavanjem finansija umanjiti izvodjnje po njih tesko optuzujucih zlocina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online