Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.10.2009.
09:59 >> 17:04h
Tanjug A

Prvi sneg veje u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj

Na Kopaoniku, Zlatiboru i u Sjenici od utorka ujutru pada jak sneg, a temperatura iznosi od minus tri do nula stepeni. Sneg pada i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Na Kopaoniku je ujutru izmereno minus tri stepena, a visina snežnog pokrivača iznosi oko 20 centimetara.

U planinskim predelima užičkog regiona sneg pada od noći između ponedeljka i utorka, visina snežnog pokrivača dostigla je jutros desetak centimetara, koliko je jutros izmereno na Zlatiboru i okolnim planinama, uz temperaturu od nula stepeni.

Zbog radova na sanaciji klizišta kod mesta Burgijci, ispred petlje za Grdelicu, na magistralnom putu M-1 (autoput E-75), deonica Leskovac-Grdelica, saobraćaj je potpuno obustavljen do 15. novembra.
Dok traju radovi celokupan saobraćaj preusmeren je sa autoputa na regionalni put koji od Leskovca vodi ka Grdelici.
U klisurama i usecima, pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Vozačima se preporučuje da voze oprezno i sporije posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.


Saobraćaj u ovom delu Srbije odvija se usporeno, ali bez zastoja, jer na kolovozu za sada nema ugaženog snega. 

Na prilazu Koponiku ima mestimično slabog snega na kolovozu, dok se na području Zlatibora on za sada ne zadržava na kolovozu, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Vidljivost je smanjena na prilazima Kopoaniku i preko Zlatibora na 30-50 metara. Zbog niske oblačnost vidljivost je smanjena i na ostalim putevima koji vode preko planinskih prevoja.

Na prilazima Kopaoniku se preporučuje upotreba zimske opreme, a kamionima sa prikolicom i šleperima se ne preporučuje kretanje.

Sjenica, koja se nalazi na Pešterskoj visoravni, poznata je po hladnim i dugim zimama koje, po pravilu, dolaze mimo svih kalendara. Temperatura izmerena u podne je jedan stepen i uz pojačani vetar stvara se subjektivni osećaj da je mnogo hladnije.

 

Sneg je pao i u centralnim i zapadnim delovima Bosne i Hercegovine što je prouzrokovalo probleme u saobraćaju, a u pojedinim delovima je dolazilo i do povremenih prekida u snabdevanju strujom.

U BiH je osvanuo sneg u višim predelima, što je izazvalo prve smetnje u saobraćaju dok je Hrvatsku zahvatila orkanska bura, zbog koje je u prekidu trajektni saobraćaj između Makarskog primorja i ostrva Brač i Hvar. U BiH je zbog naleta snežnih padavina u prekidu saobraćaj na magistralnom putu Sarajevo - Foča u mestu Rogoj.

Visina snežnog pokrivača izmerena jutros na Ivan Sedlu iznosila je 32 centimetra, u Sarajevu 23, Kupresu 17 i Bjelašnici devet centimetara. Na magistralnom putu Foča - Čemerno - Gacko u zoni klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, dok se ostala vozila preusmeravaju na novoizgrađenu obilaznicu.

U Sarajevu je napadalo desetak centimetara snega koji je iznenadio nadležne službe za održavanje puteva. Sneg je opteretio i električne vodovode tako da je tokom noći i jutra dolazilo do povremenih prekida električne energije.

Zima počela prerano: Sneg u Sarajevu ne prestaje


Zbog snega je otežano kretanje teških vozila, pa je vozačima preporučeno da koriste zimsku opremu iako je ona obavezna tek od 15. novembra.

Na Bjelašnici je izmereno minus pet stepeni Celzijusa, a u Sarajevu nula, dok je u Banjaluci izmereno osam stepeni.

U Hrvatskoj se u blizini naplatnih kućica na čvoru Maslenica zbog jakih udara vetra jutros oko pet sati prevrnuo kamion s prikolicom, estonske registracije, saopštila je policijska uprava Zadra. Povređenih osoba nema, a pričinjena je materijalna šteta, prenela je agencija Hina.

Na Makarskom primorju orkanska bura duva prosečnom brzinom od 85, a na momente i do 150 kilometara na sat, zbog čega je u prekidu trajektni saobraćaj na linijama izmedu Makarskog primorja i ostrva Brač i Hvar, saopštio je makarski Gradski centar.

Snažno nevreme koje je sinoć zahvatilo makarsko područje pričinilo je manje štete i dovelo do prekida električne energije u Velikom Brdu i Baškom Polju.
Na Biokovu je noćas palo nekoliko centimetara snega, a temperatura se jutros spustila na tri stepena ispod nule.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online