Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.10.2012.
06:38
Večernje novosti A

BiH: Vehabije uhapšene, slikane pa puštene

Pošto je Agencija za istragu i zaštitu BiH (SIPA) u sredu uhapsila pet vehabija na području BiH, oni su nakon saslušanja pušteni na slobodu. Ovo je epilog još jedne pompezno najavljene akcije bezbednosnih agencija BiH u borbi protiv terorizma.

Pripadnici bezbednosni službi trebalo bi, po mišljenju stručnjaka za borbu protiv terorizma, da pohapse i one koji vode vehabijski pokret u BiH
 

U pomenutoj akciji uhapšeni su efendija Bilal Bosnić iz Bužima kod Bihaća, imam iz Zavidovića Rusmir Kadrispahić, Edin Zukić i Refik Talović, koji se dovode u vezu sa terorizmom. Među uhapšenima najpoznatiji je Bosnić koji važi za najpopularnijeg propovednika među selafistima u BiH, a poznat je javnosti i dijaspori zbog brojnih video-snimaka postavljenih na internetu u kojima govori protiv SAD, Zapada i drugih “nevernika“.


Ovakav rasplet i puštanje na slobodu vehabija odmah posle hapšenja je sramota za bezbednosne agencije BiH, tvrde sagovornici “Večernjih novosti“.


Dževad Galijašević, član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, kaže za “Večernje novosti“ da su u pomenutoj akciji uhapšeni pioni vehabijskih vođa u BiH.
 

Dokazi

Pet lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, a koja su uhapšena na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, saslušana su i puštena na slobodu. Nakon provedene akcije u više gradova u BiH te izvršeni pretresi i privođenja osoba osumnjičenih za krivično delo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, a u vezi sa krivičnim delom terorizma, pronađeni su i oduzeti dokazni materijali, rečeno je u Tužilaštvu BiH. Dokazni materijali će u okviru istrage biti prosleđeni na stručno veštačenje.

- Pomenuta hapšenja su verovatno odgovor na nedavna dešavanja u vezi sa napadom na Adnana Čauševića, svedoka Tužilaštva BiH u procesu protiv Rijada Rustempašića pred Sudom BiH, pogotovo jer su u celoj Evropi evidentni bezbednosni pritisci na vehabijski pokret - navodi Galijašević.


On dalje kaže da bezbednjaci iz BiH treba da uhapse ljude poput “emira od Bosne“ hafiza Muhameda Porču, koji se stalno kreće od Austrije do BiH, zatim “emira svih mudžahedina“ u BiH Imada el Misrija, te “emira ensarija vanjskih mudžahedina“ Ejmana Avada, koji je bio direktno umešan u ratne zločine jedinice “El Mudžahid“.


- Pitanje za bezbednjake je zašto nisu među uhapšenima ni Nusret Imamović ni muderis džamije kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović i Safet Durguti iz Travnika. To su ljudi koji vode vehabije u BiH - pita se Galijašević i dodaje da sve dok su oni na slobodi vehabije će biti pretnja BiH i regionu.


S druge strane, predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže za “Večernje novosti“ da ohrabruje akcija hapšenja vehabija, ali da je BiH daleko od stvarnog pokušaja da se izbori sa terorizmom.


- Analize govore da je BiH postala meka za pokrete koji se bave terorizmom. Nijednom nije pokušano da se utvrdi ko deluje u pojedinim stranim ambasadama u BiH i verskim objektima i ko plaća takvo delovanje - rekla je Majkićeva.


Ona ističe da pojedini politički krugovi u Sarajevu nisu u stanju i ne žele da se suoče sa tim problemom, jer je pitanje terorističkog pokreta uglavnom vezano za radikalni islam, koji sve češće nalazi svoj zamah i mesto za razvoj u BiH.

POVEZANE VESTI

Petak 12.10.2012. 07:52
За шта сте их сликали, за Плејбој...?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online