Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 10.10.2012.
01:04
Đ. Barović - Vesti A

Srebrenica opet bošnjačka

Srbi ni posle 12 godina, mada čine većinu u Srebrenici, neće imati načelnika opštine, a u nedelju održani lokalni izbori samo su još više produbili podele.

"Nepostojeći" na biračkom spisku: Mnogi Srbi nisu uspeli da glasaju u Srebrenici
 

Doduše, i na papiru, zajednički kandidat vodećih srpskih političkih stranaka u Srebrenici, Vesna Kočević i dalje ima šanse da pobedi zato što je od tri moguća kandidata: Ćamila Durakovića ispred SDA koji je dobio 2.923 i Radojice Ratkovca (1.296) osvojila najviše glasova - 3.496.

Međutim, niko od srpskih političara ne veruje u ovakvo "čudo" zato što je preostalo da se prebroje glasovi iz Federacije, sa izbornih mesta gde su glasali Bošnjaci.

Momčilo Cvjetičanin i Vesna Kočević

- Još se nije prebrojalo 645 listića onih koji su glasali poštom i 1.699 onih koji su glasali u odsustvu. Svi ti glasački listići su preneti u Centralnu izbornu komisiju u Sarajevu i ona ima zakonsku obavezu da ih prebroji u roku od 30 dana, ali najverovatnije će to uraditi do petka - kaže za "Vesti" Nermin Alivuković, predsednik Opštinske izborne komisije u Srebrenici.
 

Reporteri "Vesti" bili su inače jedina medijska ekipa u izbornom štabu srpske koalicije. Ali, umesto da izveste o "istorijskoj pobedi", oni su prisustvovali još jednom porazu koji se na kraju završio međusobnim optužbama vodećih srpskih političkih partija.


Prikupljanje glasova sa 25 izbornih mesta u Srebrenici praćeno je i iz kancelarija SNSD-a i SDS-a koje se nalaze u zgradi nekadašnje policijske stanice.


Prvi rezultati sa terena su i kod jednih i kod drugih dočekani euforično, jer je Vesna Kočević vodila u odnosu na druga dva kandidata.


- Razbili smo ih u Skelanima. Bravo Vesna - dočekana je aplauzom Kovačevićeva oko 20.00.

Zukorlić glasao bez lične karte

Kao što je i obećao, muftija Muamer Zukorlić je glasao u Srebrenici oko 11 časova, a kako je za Vesti potvrdio predsednik Izborne komisije u ovom gradu, Nermin Alivuković, on je "svoje građansko pravo" ispunio bez lične karte.


 

Muamer Zukorlić

- Tačno je da je muftija Zukorlić glasao bez lične karte, ali je zato pokazao pasoš BiH i uredno je bio uveden u birački spisak, tako da nije prekršen zakon. Pri tome, on nije jedini koji je na ovaj način glasao - kazao je Alivuković.


Jedan od Srba koji je 1992. godine izbegao iz Podravanje, a sada nije mogao da glasa, Zdravko Simić bio je prisutan kada se Zukorlić pojavio.


- Stigao je oko 11 sati okružen telohraniteljima. Oni su razgrnuli masu da bi ušao, a zatim je strpljivo pozirao snimateljima. Eto ti brale naše tragedije. Ja koji sam rođen ovde osećao sam se kao poslednji slepac, a on rođen u Pazaru je glasao kao gospodin čovek - kaže Simić.

Međutim, mada su rezultati sa terena i dalje pokazivali da ona vodi, glasovi koje je dobijala u zbiru su se "topili" zato što su svi bili svesni da je kandidat SDA Ćamil Duraković sigurno dobija glasove sa izbornih mesta u Federaciji.
 

Nermin Alivuković

- Izgleda je srpska nesloga opet pobedila. Lično mogu biti zadovoljna brojem osvojenih glasova, ali se obistinilo ono na šta smo od početka upozoravali da nam ne trebaju neprijatelji, već smo dovoljni sami sebi. Sada je valjda svima jasno da navodni nezavisni srpski kandidat Radojica Ratkovac nije bio nimalo nezavistan, već je uspeo da Srbi još jednom ne osvoje vlast u Srebrenici - objasnila je, vidno neraspoložena Vesna Kovačević.


Samo sprat ispod, u stranačkim prostorijama SDS-a, predsednik Opštinskog odbora ove stranke Momčilo Cvjetičanin kaže da su Srbi još jednom izigrani.


- Mada je bilo dosta nepravilnosti, ovog puta ne možemo da krivimo druge već da upremo prst u same sebe, jer nas je pobedila tradicionalna srpska podela. Onoliko koliko je Ratkovac dobio bilo je sasvim dovoljno da Srbi dobiju načelnika opštine. Trebalo bi da se upitamo kako je to moguće - veli Cvjetinović.

Slavlje u Bratuncu

Dok su Srbi u Srebrenici tugovali, pripadnici SDS-a u Bratuncu su slavili do duboko u noć zato što je njihov kandidat, dosadašnji načelnik opštine Nedeljko Mlađenović, ponovo izabran na tu funkciju.
Kolona automobila, uz trubljenje i srpske zastave, prodefilovala je centralnim ulicama, a zatim se uputila i do Kravice.

Dosadašnji šef Poslaničkog kluba SNSD-a u SO Srebrenica, Slaviša Jovanović kaže da je opštinska vlast u rukama Bošnjaka vršila opstrukciju i pre, ali i tokom izbora.


- Dok su Bošnjaci mogli da se upisuju za glasanje i preko telefona Srbi su maltretirani iako su dolazili sa važećim dokumentima - kaže Jovanović.


Oko 700 izbeglica iz gotovo svih krajeva Srbije, pokušalo je u nedelju da ostvari svoje biračko pravo glasajući na takozvanim "nepotvrđenim listićima" u Domu kulture, ali je većini to bilo onemogućeno.


- Ovo je užas. Od 7.30 čekam i obijam pragove opštine i policije. Jutros su mi rekli da je pao sistem i da ne mogu da rade, a sada da im nedostaje neki spisak. Pa što im ti spiskovi nisu falili kada su upisivali Bošnjake - ogorčeno je komentarisala Slavica Milić iz Skelana.
 

Srbi ogorčeni na komisiju

Grupa Srba koja živi u Pančevu takođe nije krila ogorčenje.
- Na glasačkom mestu se pojavi neki musliman koga nema na spisku i onda zovu nekog Nermina i on telefonom kaže da birač može da glasa. Kad Srbin dođe na red ovaj nikoga ne zove, već samo kaže: "Ne može." Zar sam prešao 300 kilometara da bi se prema meni ponašali kao prema budali - pitao se Dragoljub Jovanović.
Tomislav Marković, koji je takođe skoro pet sati pokušavao da glasa kaže da su na ove izbore stigli svi oni koji su 1992. godine morali da izbegnu iz svojih domova, a da im do današnjeg dana kuće nisu obnovljene.
- Tačno nas prave ludim. Zbog čega je moj glas manje važan od glasa nekog muslimana, posebno onih koji nikad ovde nisu živeli - veli Marković.


Muslimanske zastave

Mada je kandidat SDA u Srebrenici, Ćamil Duraković još oko 20.30 proglasio svoju pobedu, a slično su preneli i mediji iz Federacije, na ulicama Srebrenice, ipak, nije zabeleženo veće slavlje.
Oko 21.00 glavnom ulicom je prodefilovalo četiri vozila sa njegovim pristalicama koje su istakle ratne muslimanske zastave i trubile ispred izbornog štaba srpske koalicije, ali Srbi nisu reagovali.


Kod Ratkovca pečenje i piće

U izbornom štabu nezavisnog kandidata Radojice Ratkovca, u hotelu Domavija, koji je u njegovom vlasništvu, tokom čitavog izbornog dana je bilo veselo, a u velikoj sali se od jutra služilo besplatno pečenje i točilo piće.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.10.2012. 09:26
Srebrenica nije bosnjacka srebrenica je srpski grad nalazi se u republici srpskoj a ne u federaciji srebrenicu su oslobodili srpski vojnici a ne bosnjacki dakle draga redakcijo vesti naslov vesti bi trebao biti bosnjaci pobedili izbore u srpskoj srebrenici.
Sreda 10.10.2012. 15:15
Sledeći put koljemo prvo žene i djecu da se bar namiri za taj neki izmišljeni ,,genocid,,.
Ponedeljak 15.10.2012. 00:19
Za poraz su krivi svi oni koji su bili u timu da Ratkovac pobjedi a to su: Nikola i brat mu Aleksandar Simić te Ljubinko Katanić i svi drugi saradnici tužilaštvaa za ratne zločine u Sarajevu...koji su u ime Ratkovca kupovali glasove za Ratkovca kako bi omogućli Ćamilu da pobjedi..nema Srbija ni R Srpska svoju službu ni stranu podršku da bi se suprostavila domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online