Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 06.10.2012.
11:49
Novostionline A

BiH: Počela predizborna ćutnja

U BiH je u 7.00 sati počela predizborna ćutnja koja će trajati do zatvaranja glasačkih mesta u nedelju, 7. oktobra, u 19.00 - rekao je u petak predsednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

Na 5.100 glasačkih mesta u Bosni i Hercegovini održaće se u nedelju lokalni izbori:  Glasačka mesta otvorena od 7.00 do 19.00. Pravo glasa ima 3.144.296 birača

On je istakao da je od petka ujutro stupila na snagu i zabrana objavljivanja anketnih istraživanja o izborima, izbornim rezultatima i kandidatima.

Petrić je rekao da će sve aktivnosti CIK vezane za lokalne izbori u BiH koštati oko 4,2 miliona KM, a otprilike toliki će biti i troškovi opština.

Lokalni izbori u BiH, koji će biti održani na oko 5.100 glasačkih mesta, počeće u nedelju u 7.00. Pravo glasa u BiH ima 3.144.296 birača.

Za lokalne izbore u Srpskoj i Federaciji BiH prijavljena su 383 politička subjekta - 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata.

Overen je ukupno 30.351 kandidat, i to 550 kandidata za načelnike, odnosno gradonačelnike, 29.652 kandidata za odbornike i 149 kandidata za garantovana mesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima biće birani članovi 58 skupština opština u Republici Srpskoj i 78 opštinskih skupština u Federaciji BiH.

U Srpskoj će biti birano i pet gradonačelnika (Banjaluka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), a glasaće se i za Skupštinu Brčko distrikta.

Listići za inostranstvo

 

Petrić je rekao da je oko 37.000 glasačkih listića poslato u inostranstvo, da se veliki broj vratio, dodavši da je Glavni centar za brojanje glasova spreman da odmah, nakon što se završe izbori, krene u obradu rezultata.

Petrić je na konferenciji za novinare u Sarajevu konstatovao da je izborna kampanja protekla zadovoljavajuće, prilično mirno i sa veoma malim brojem prigovora i žalbi.

Prema njegovim rečima, CIK je preduzimao neke mere po službenoj dužnosti, a kršenja pravila izborne kampanje bilo je samo sa plakatima, za šta su nadležne opštinske izborne komisije.

On je poručio biračima da u nedelju izađu na izbore, da se ne obaziru ni na kakve pritiske, želje, već da glasaju po svojoj savesti, jer “ko ne glasa, neće imati pravo da kritikuje vlast”.

Govoreći o izbornim krađama, Petrić je rekao da je CIK odbio više od 1.600 zahteva za glasanje putem pošte i ostavio birače da glasaju na redovnim biračkim mestima, jer je došlo do zloupotrebe dokumenata građana BiH.

On je pojasnio da će te osobe glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima koji će biti priznati, a u daljoj proceduri biće eliminisani zloupotrebljeni glasački listići iz inostranstva.

"I na prethodnim izborima uočene su nepravilnosti, odnosno neki lični dokumenti građana BiH, koji su bili dostupni nekim osobama, prvenstveno u povratničkim sredinama, upotrebljeni su i zloupotrebljeni, tako da su oni odjavljeni sa svog mesta glasanja i prijavljeni da glasaju u nekim mestima u susednim ili drugim zemljama", rekao je Petrić.

Prema njegovim rečima, ove godine se to desilo sa glasačkim listićima koji se odnose na Brčko, Brod, Orašje, Zvornik, Istočno Sarajevo i neke druge sredine, a na nekim adresama pojavilo se i po 50, 60 ili 70 osoba da glasaju putem pošte.

Petrić je naglasio da je CIK preduzeo i druge mere da zaštiti izborni proces tako što je listiće koje je uputila u inostranstvo posebno označila, da je reč o glasanju putem pošte, tako da se ne mogu ubaciti na redovna biračka mesta.

Subota 06.10.2012. 15:01
Пссссссст !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online