Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.10.2012.
22:10
Beta A

Karadžić: Sud da prinudi generala Krstića da svedoči

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid u Srebrenici, zatražio je od Haškog tribunala da generala u penziji Vojske RS Radislava Krstića, osuđenog za genocid u Srebrenici, prinudi da svedoči u njegovu odbranu.

Zatražio od Tribunala da prinudi bivšeg generala Vojske RS Radislava Krstića da svedoči u njegovu odbranu: Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske
 

Karadzić je u objavljenom podnesku zatražio da Tribunal posebnim nalogom (subpoena) obaveže generala Krstića da svedoči tokom dokaznog postupka Karadžićeve odbrane, čiji je početak zakazan za 16. oktobar.

U podnesku, Karadžić, koji se brani sam, obrazložio je da je general Krstić odbio njegov poziv da dobrovoljno svedoči.

Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa VRS, Tribunal je osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida nad više od 7.000 Muslimana iz Srebrenice u julu 1995.

Pročitajte još:

* Karadžić: Tribunal da obaveže Kutiljera na svedočenje

* Karadžić dobio 300 sati za odbranu

Krstić je bio prebačen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, ali je, nakon što je u zatvoru bio napadnut nožem, vraćen u sudski pritvor u Hagu, dok ne bude odlučeno u koju će drugu evropsku zemlju biti upućen na izdržavanje kazne.

U obrazloženju zahteva da sudije obavežu generala Krstića da svedoči, Karadžić navodi da Krstić "ima informacije relevante za odbranu".

"Od generala Krstića očekuje se da posvedoči da nikada nije informisao Karadžića da bi zarobljenici iz Srebenice trebalo da budu streljani, da se streljaju ili da su streljani", piše u Karadžićevom zahtevu.

Odbrana bivšeg predsednika RS od generala Krstića, ako bude svedočio, očekuje i da izjavi da je cilj ofanzive na Srebrenicu, o kojoj je razgovarao s Karadžićem pre njenog početka, "bio ograničen na planirano razdvajanje Srebrenice od druge enklave
Žepe".

Svedočenjem generala Krstića, odbrana želi da se suprotstave tužilaštvu "koje se oslanja na Karadžićeve reči iz jednog televizijskog intervjua da je Krstić pred njim planirao operaciju Srebrenica", kao i na Karadžićevu izjavu da žali što Krstić nije
mogao da "sve završi" u Srebrenici.

"Svedočenje generala Krstića neophodno je za utvrđivanje da kontakt između njega i Karadžića nije imao ništa s ratnim zločinima i da Krstić i Karadžić nikada nisu diskutovali o ratnim zločinima niti ih osmišljavali", naglašava odbrana u današnjem podnesku.

Odluku o Karadžićevom zahtevu doneće pretresno veće predsedavajućeg O Gon Kvona.

Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.10.2012. 23:14
Gosp. Kardzic zna sta hoce da dokaze ali ako je gen-Krstic,priznao neke stvari oko Srebrenice,a onda pored svega dobio visku zatvorsku kaznu,tesko je verovati da ce govoriti u korist Gosp. R.Karadzica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online