Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 01.10.2012.
14:58
Beta A

Ameri hoće da rekonstruišu Bosnu

Sjedinjene Američke Države pokrenule su opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH. Rezultati inicijative, prema pisanju sarajevskog Dnevnog avaza, mogu biti vidljivi već u prvoj polovini naredne godine.

Amerikanci spremaju plan za efikasniju BiH
 

Kako list navodi, pozivajući se na anonimne diplomatske izvore, rezultat tog procesa bi trebao biti funkcionalniji entitet – Federacija BiH s vlašću koja bi postala bolji servis građanima.

Zvanični Vašington je odlučan u nameri da aktivira političke snage u Federaciji BiH da bi postigao unutrašnji dogovor o tome kako doneti adekvatne ustavne izmene u tom entitetu, koji ima komplikovanu političku strukturu, i smanjiti skupi administrativni aparat koji koči ekonomiju u FBiH.

Podsetimo, Federacija BiH je jedan od dva entiteta u BiH i čine je 10 kantona i kantonalnih vlada. U Federaciji BiH ima ukupno 11 vlada, 11 skupština, stotinu ministara, isti broj zamenika, više stotina savetnika i drugog administrativnog osoblja.

Sarajevski dnevnik navodi da Amerikanci žele da na sto stave sve moguće opcije, uključujući i smanjenje broja kantona, promenu kantonalnih granica, prenošenje određenih nadležnosti i druge promene koje bi uspostavile efikasniju strukturu. Politički razgovori o ovoj inicijativi su već počeli.

Amerikanci su za ovu inicijativu već dobili podršku partnera iz međunarodne zajednice, uključujući i Evropsku uniju. List, takođe, navodi da su preliminarni kontakti s političkim liderima u Federaciji BiH pokazali spremnost i konsenzus za promene.

Inicijatori procesa su već angažovali eksperte koji će ubrzo započeti rad na konkretnim predlozima novih ustavnih rešenja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 16:07
Ma nema u Bosni rata vise....narod je bez posla...bez osnovnog ljudskog dostojanstva...kome je tu do rata....i to vjerskog...ovdje samo moze da dodje do rata izmedju bijede i bogatasa...sto ne bi bilo lose!!!
Ponedeljak 01.10.2012. 17:15
ja bih rekao ukinuti monstruoznu drzavu Fbih, to je vestacka tvorevina sa ljudima koji su izgubljeni po nacionalnom identitetu..ako vam je do mira drzte se dejtonskog sporazuma ...
Utorak 02.10.2012. 14:04
Е ова им је добра, доћи у туђу државу и правити реконструкцију. То само показује шта је федерација, само није америма веровати, ко зна шта се ту испод жита крије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online