Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.09.2012.
14:38
Ž. Marković - Vesti A

Dudaković da odgovara za zločine

Istraga protiv bivšeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH biće završena do 1. jula naredne godine, a onda bi moralo da usledi podizanje optužnice za koju već sada ima sasvim dovoljno dokaza, saznaju "Vesti".

VREME JE ZA POLAGANJE RAČUNA: Atif Dudaković

Tužilaštvo BiH, prema našim saznanjima, u slučaju zločina u zapadnokrajiškim opštinama koristi metodu kojom prvo želi da osudi nižepozicionirane vojnike i oficire Petog korpusa, da bi Dudakovića tako dovelo pred svršen čin. U tom smislu treba posmatrati i presudu koju je Sud BiH izrekao nekadašnjim pripadnicima Petog korpusa Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću koji su zbog premlaćivanja i maltretiranja srpskih zarobljenika osuđeni na ukupno 25 godina zatvora.


Prema očekivanjima zvaničnika iz RS koji se bave pitanjima ratnog zločina, ova presuda će u velikoj meri uticati i na eventualni proces protiv Dudakovića, ako do njega dođe. U RS i dalje postoji određena doza sumnje da će Dudaković ikada biti procesuiran, i zato se pomno prate potezi Tužilaštva BiH.


- Na poslednjem sastanku koji sam imao sa zamenikom glavnog tužioca BiH Vesnom Budimir dobio sam informaciju da je rok za završetak istrage protiv Dudakovića 1. jul naredne godine - kaže rukovodilac Operativnog tima RS za traženje nestalih Goran Krčmar.


On nije zadovoljan presudom Selimoviću, Ružniću i Mustafiću i ističe da su osuđeni samo za maltretiranje zarobljenika, ali ne i za ratne zločine. Zamera pravosudnim institucijama što presudom nisu obuhvaćeni dokazi iz masovne grobnice u bihaćkoj kasarni "Adil Bešić".

Goran Krčmar

- I pored svega, mi ne možemo biti zadovoljni tempom istrage protiv Dudakovića, posebno ako se ima u vidu da nema optužnice, iako postoje brojni dokazi - kaže Krčmar.


Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović za naš list kaže da je dobro da ima što više osuđujućih presuda za zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama.


- Mislim da je Dudaković načet. Bitno je da imamo što više dokaza. Kada je u pitanju ova poslednja presuda, ona tretira samo jedan segment budućeg procesa protiv Dudakovića. Takođe, tu je i nedavna presuda protiv Šefika Alića, koji je bio u Petom korpusu. Mozaik se slaže, i Dudaković bi uskoro morao da bude izveden pred lice pravde. Ako se to ne dogodi, iz RS mora uslediti adekvatna reakcija - kaže Velimirović.

Naređenja za paljenje sela

 

Podsetimo, televizije u Srpskoj su još 2006. godine objavile snimke na kojima se vide pripadnici Petog korpusa kako maltretiraju srpske civile koji beže iz Republike Srpske Krajine. Na tim snimcima se vidi i Dudaković koji sasvim jasno naređuje paljenje srpskih sela. U proteklim godinama svetlo dana su ugledali još neki snimci na kojima se, između ostalog, vidi i maltretiranje bošnjačkih vojnika lojalnih Fikretu Abdiću.

POVEZANE VESTI

Subota 22.09.2012. 14:53
Da smo mi Srbi ko Izraelci nebi ovaj bio medju zive odavno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online