Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.09.2012.
01:50
APP, Vesti A

Mehičević saslušan na odmoru u zavičaju

Lider melburnskog centra za islamske studije Al Furkan koji je policija pretresla prošle nedelje saslušan je u Mostaru (BiH). Harun Mehičević, koji je boravio u Bosni kada je policija izvela seriju racija, dao je izjavu, a zatim je pušten, jer ovdašnji organi reda nisu izdali nalog za njegovo hapšenje. Ovo saopštava "Sidnej morning herald", prenoseći izjavu bosanskog ambasadora u Australiji Damira Arnauta.

Centar Al Furkan u Springvejlu
 

Arnaut je kazao sidnejskom dnevniku da je odmah posle racija u Melburnu uputio svojoj vladi depešu, tražeći u Mehičevićevom slučaju najviši nivo saradnje sa australijskim vlastima. U depeši, dr Arnaut je upozorio da hapšenja u Melburnu potencijalno mogu da nanesu štetu imidžu bosanske zajednice na Petom kontinentu.
"Herald" prenosi i izjavu predstavnice bosanske policije Željke Kolundžije koja je rekla da je Mehičević došao u policijsku stanicu u Mostaru pošto je na bosanskoj televiziji gledao vesti. Ona je kazala je on i dalje u BiH, ali da policija u toj zemlji nije dobila zahtev da ga uhapsi.


Mehičevićeva majka ispričala je bosanskim novinama da su optužbe na račun njenog sina kompletna neistina i da je on žrtva antimuslimanskog raspoloženja u Australiji, podstaknutog nasilnim odgovorom na zloglasni antimuslimanski video pušten na Ju tjubu.


- Ovo je šok. Moj sin je došao na odmor da vidi svoje roditelje. U državnoj agenciji za istrage i zaštitu rekli su mi da idem kući i smirim se i da ga niko ne traži. On nije pobegao iz Australije. Ako je kriv za nešto, nije trebalo da ga puste da ode. Laž je sve što je o njemu napisano. I sama sam došla iz Australije i znam kako se on tamo ponaša. Nije ovo prvi put da se ovakve stvari dešavaju, a sada posebno zbog tog filma.
Majka Haruna Mehičevića takođe je rekla da njen sin nema veze s duboko konzervativnim vehabijskim ogrankom islama, ponekad povezanim sa islamskih fundamentalističkim terorizmom.


Kao što smo već pisali, federalna i državna policija izveli su prošle nedelje racije na 12 imanja u Melburnu, povezanih sa centrom Al Furkan u Južnom Springvejlu. Tom prilikom zaplenjen je materijal koji navodno podstiče na terorizam. Uhapšeni Adnan Karabegović (23) optužen je da je sakupljao dokumente u vezi s pripremama za teroristički čin, među kojima Al Kaidine časopise, gde se pojavljuje u članak u kojem se kao potencijalna teroristička meta navodi i zgrada sidnejske Opere. On je u zatvoru, a pred Sud za prekršaje u Melburnu biće opet izveden u decembru.


U međuvremenu, članovi grupe okupljeni oko centra Al Furkan objavili su otvoreno pismo na Fejsbuku osuđujući muslimanske lidere što su propustili da ih brane posle policijskih pretresa. Tamo se navodi da je "muslimansko vođstvo" bilo brzo u njihovom proglašavanju za kriminalce i pretnju za bezbednost, a da prethodno nije proverilo medijske izveštaje o racijama.


- Mi vam se takođe zahvaljujemo zbog činjenica da s nama niko od vas nije kontaktirao posle pretresa, da bi se uverio jesmo li mi i naše familije dobro - piše sarkastično na Fejsbuku. - Razumemo u potpunosti da je davanje izjava za medije daleko važnije nego razgovori u vašoj zajednici. Oduševljeni smo brzinom kojom ste se ogradili od nas ... to nam pruža veliko olakšanje?


Predstavnici bosanskog Al Furkana uzvratili su i vlastima optužbama da su racije bile "nepotrebno nasilne" i da je njima samo dokazano da "država u njihovoj zajednici ima ubačene špijune".
 

Policija kršila pravila?

 

Oko 30 naoružanih policajaca, navode iz Al Furkana, izvršilo je pretres kuće jedne porodice sa šestoro male dece, uzrasta između tri i 14 godina, koja su bila sa njihovom "uplašenom i zbunjenom majkom, njihov otac je u inostranstvu, a policija je to dobro znala". Tvrde da je tokom racije u kući pocepan tepih dok je u kući druge porodice oštećen plafon. Takođe, da je zaplenjen novac koji nije pripadao osumnjičenom. U drugoj kući, tvrde oni, policajci su tokom pretresa "služili uvredljivim izrazima i neprimerenim jezikom".


- Pojedine porodice tek nedavno su došle u Australiju, zbog čega strahujemo da nisu znale svoja prava, nije im ni ponuđen nezavisni pravni savet, a telefonske linije su im bile blokirane. Poslednje racije, kao i one koje su izvedene ranije, trebalo bi da se posmatraju u kontekstu islamofobije. Muslimani u Australiji izloženi su snažnoj marginalizaciji, klevetanju i diskriminaciji. Bili smo uvek veoma otvoreni o našim pogledima, više nego spremni da o njima razgovaramo sa bilo kojim članom zajednice - saopštavaju članovi Al Furkana.


"Nemamo šta da krijemo"


Krajem prošlog meseca članovi Al Furkana pročitali su SMS poruke na mobilnom telefonu saradnika tajne službe koje je razmenjivao sa agentom ASIO pod operativnim nazivom "Džej". U saopštenju Al Furkana navodi se da oni ne samo da su otkrili

špijuna u svojim redovima, već i da su ga "svrgnuli".

Kampovi i pejntbol

Melburnska grupa kritikovala je javnog pravobranioca Nikolu Rokson koja je izjavila kako je "policija otkrila ljude koji su imali ozbiljne namere u ugrožavanju bezbednosti".


- Takvi komentari, puni predrasuda, proglašavaju članove naše zajednice krivim i pre nego što im je suđeno.
Al Furkan tvrdi i da je njihova grupa nije organizovala kampove za terorističku obuku.
- Fotografije u sredstvima javnog informisanja samo se koriste kako bi se izveli takvi zaključci, a zapravo su snimljene tokom našeg godišnjeg kampovanja i pejntbol igara. 

- Postojanje takvih špijuna je gnusno i služi isključivo kako bi podrivalo veru muslimanske zajednice u pravičnost sistema - naveli su članovi grupe.


Al-Furkan takođe tvrdi da je od pojedinih žena čije kuće je pretresala policija "traženo da postanu špijuni ASIO".


U saopštenju koje prenosi "Australijen", oni dodaju i kako čitava afera "treba da dovede do pokretanja pitanja u javnosti o svrsishodnosti rada državnih službi (ASIO i Federalne policije) povodom trošenja novca poreskih obveznika, ali i pitanja o tome da njihovi obaveštajni podaci ne prave razliku od pravih i izmišljenih pretnji po bezbednost zemlje".


- Nemamo šta da krijemo, nismo imali potrebu da izmenimo ili sakrijemo bilo koji naš pogled ili resurse, čak i pošto smo među nama otkrili špijuna koji je jasno stavio do znanja da nas prate - navodi se u saopštenju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online