Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 19.09.2012.
17:23
Beta A

Vulijami: Omarska i Trnopolje bili koncentracioni logori

Novinar britanskog lista "Gardijan" Ed Vulijami svedočio je danas na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu da su logori za nesrbe Omarska i Trnopolje kod Prijedora, koje je posetio u leto 1992, bili "koncentracioni".

Vulijami je danas, kao i novembra prošle godine na suđenju Radovanu Karadžiću, izjavio da nesrbi zatvoreni u Trnopolju "izgledali kao kosturi", a da su oni koje je video u Omarskoj bili "uplašeni i užasnuti"
 

On je to objasnio rekavši da su vlasti bosanskih Srba u njima "sakupljale (koncentrisale)" hiljade Muslimana i Hrvata, držeći ih pod neljudskim uslovima, maltretirajući i ubijajući ih, pre nego što bi ih masovno proterivale.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (69) optužen je, između ostalog, za progon nesrpskog stanovništva širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući i Prijedor, po optužnici, dostigao nivo genocida.

Na poziv koji im je Karadžić uputio tokom Londonske mirovne konferencije, Vulijami i novinarka televizije ITN Peni Maršal bili su prvi zapadni novinari koji su avgusta 1992. posetili logore Omarska i Trnopolje kod Prijedora.

Izveštaji koje su objavili - a naročito snimci mršavih pritvorenika iza bodljikave žice u Trnopolju - doveli su do optužbi u međunarodnoj javnosti da bosanski Srbi drže "koncentracione logore", posle čega su logori raspušteni.

Vulijami je danas, kao i novembra prošle godine na suđenju Radovanu Karadžiću, izjavio da nesrbi zatvoreni u Trnopolju "izgledali kao kosturi", a da su oni koje je video u Omarskoj bili "uplašeni i užasnuti".

Snimke TV ITN Ena iz Omarske i Trnopolja tužioci su danas prikazali u sudnici tokom iskaza svedoka.

Vulijami je odbacio sugestiju Mladićevog branioca da nije objektivan ni kao novinar, ni kao svedok, tvrdeći da je je potpuno nepristrasan, ali da to ne znači i da je "neutralan" s obzirom na ono što je video tokom posete logorima kod Prijedora u leto 1992.

 

Mladićeva odbrana sutra će završiti unakrsno ispitivanje svedoka Vulijamija.

Vulijami je izjavio da je u Omarskoj pokušao da razgovara sa jednim od desetina pritvorenika koji su pred novinarima u trpezariji brzo jeli obrok, okruženi srpskim stražarima.

Na pitanje kakvi su uslovi u logoru, kako je posvedočio, dobio je odgovor: "Ne želim da lažem, a ne mogu da govorim istinu". Po rečima svedoka, pritvorenici su bili civili.

Pristup novinara hangaru sa oko 2.000 pritovrenika, kako je izjavio Vulijami, sprečili su major VRS Milovan Milutinović koji je kasnije postao blizak saradnik tadašnjeg generala Mladića, i komandir prijedorske policije Simo Drljača. Drljaču je kasnije Tribunal optužio za zločine u Omarskoj, a 1996. su ga ubile međunarodne snaga u BiH pri pokušaju hapšenja.

Vulijami je opisao kako su britanski izveštači zatim bili odvedeni u Trnopolje gde su videli izgladnele i mršave pritvorenike iza bodljikave žice, što je zabeležila i kamera ITN.

Svedok je potvrdio iskaz sa šest ranijih suđenja na kojima je dao iskaz da su muslimani bili ograđeni bodljikavom žicom i "dovedeni iz drugih logora, radi prisilnog premeštanja".

Od njih je, kako je kazao, saznao da je u logoru Keraterm bilo ubijeno oko 150 pritvorenika, u danima pre nego što su ostali prebačeni u Trnopolje.

U unakrsnom ispitivanju Mladićev branilac Dragan Ivetić podsetio je Vulijamija da je u izveštaju o logorima koje je Gardijan objavio 7. avgusta 1992, napisao da Trnopolje nije koncentracioni logor, već nešto slično tranzitnom centru - što su tada tvrdile i vlasti bosanskih Srba - te da uslovi nisu bili loši kao u Omarskoj.

Potvrđujući da je to napisao, svedok je rekao da je to učinio u nameri da se distancira od poređenja logora u Bosni sa nacističkim koncentracionim logorima, koja su se u međunarodnoj javnosti pojavila po objavljivanju snimaka ITN.

Vulijami je, međutim, kazao da je kasnije promenio taj stav, na osnovu iskaza preživelih pritvorenika i imajući u vidu da su i u Trnopolju vlasti bosanskih Srba "koncentrisale" nesrbe kako bi ih prognale, podvrgavajući ih zlostavljanju i ubijajući ih.

"Za Omarsku sam i tada verovao i sada verujem da je bila koncentracioni logor", naglasio je Vulijami.

Britanski novinar je, na sugestiju advokata Ivetića, prihvatio da je u Trnopolju postojao i neograđeni deo, u kojem su se Muslimani i Hrvati kretali, kao i da je jedan dao nesrba u logor došao dobrovoljno, bežeći pred ratnim dejstvima.

Na snimku neimenovanih srpskih autora, koji je odbrana prikazala u sudnici, neki od pritvorenika, koji su izgledali mnogo bolje od onih prikazanih na filmu ITN, sami su to potvrdili, govoreći da ih u Trnopolju niko nije "ni pipnuo".

Na pitanje da li je u izveštaju za Gardijan napisao da logorima upravljaju srpske civilne vlasti, a ne VRS, Vulijami je odgovorio potvrdno. Britanskim novinarima to je, kako je izneo, pre obilaska logora rekao ratni gradonačelnik Prijedora Milomir Stakić. Zbog zločina u Prijedoru, Tribunal je kasnije Stakića osudio na 40 godina
zatvora.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.09.2012. 17:35
deda deda, ti izgledas ko da si upravo izaso iz nekoga konc logora...stidi se, da znas!!!
Sreda 19.09.2012. 20:02
lazovcina!!!
Četvrtak 20.09.2012. 20:07
Ovaj snimak je demantovan i dokazano je da se radilo o manipulaciji ! Kolegica od ovog " novinara " je svjedocila na NL televiziji kako su napravili manipulaciju sa fotografijom onog " izgladnjelog " namjerno dabi sokirali svijet i naravno uzeli pare ! Jedino sto su tu emisiju prikazivali u kasnim satima, da sto manje ljudi vidi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online