Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.09.2012.
05:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Pravda ne stanuje u Zagrebu

Prošlo je više od dvadeset godina od kada je Dušan Vojnović, vojni penzioner rođen u mestu Balinac kod Gline u Hrvatskoj bio prinuđen da napusti Hrvatsku i zbog toga ostao bez stana. Za to vreme napisao je na desetine hiljada tužbi i žalbi raznim sudovima, a danas je "slučaj" koji izučavaju studenti prava na elitnim svetskim univerzitetima.

Dobio sam šećernu bolest: Milan Vojnović
 


Dušan Vojnović i njegov sin Milan napisali su oko 50.000 stranica tužbi i žalbi sudovima od Zagreba do Strazbura, ali se pravda pokazala ne samo sporom, nego i nedostižnom. Sa 77 godina života i 41 godinom radnog staža u vojsci, sada već teško bolestan i iscrpljen vojni penzioner Dušan Vojnović i njegova porodica kažu da se osećaju "potpuno odbačeno od Hrvatske, ali i Srbije samo zato što su rođeni kao Srbi u Hrvatskoj". Slučaj Vojnović u međuvremenu se navodi kao primer pravnog presedana svim poznatijim školama prava, između ostalog i na Oksfordu i Kembridžu.
 

Otkaz građanskih prava

- Sa ocem sam iz Hrvatske pobegao u Srbiju preko tavana, kroz ulaz u susednu zgradu, da nas Hrvati ne bi ubili. U stanu je ostala da živi moja majka, jer smo se nadali da ćemo na taj način možda uspeti da sačuvamo imovinu. Jednog dana došla je hrvatska policija, majka je pod pretnjama i prisilom morala da potpiše zapisnik o primopredaji stana. Dok su je izbacivali iz stana, Hrvati su od nje tražili da izmiri sve račune za komunalije i da promeni adresu. Nije smela da prizna da ide u Srbiju, već im je kazala da ide u Kumanovo kod rođaka. Tako smo sačuvali glave na ramenima i izgubili stan - počinje svoju priču Milan, sin Dušana Vojnovića.

On dodaje da deli sudbinu još 50.000 Srba koji su na silu proterali Hrvati. Od 1986. do 1992. porodica Vojnović je živela u stanu od 75 kvadrata u Zagrebu, da bi godinu dana pre nego što su morali da napuste Hrvatsku bio izložen stalnom maltretiranju.


- Petog avgusta 1991. u stan nam je upala hrvatska policija, tukli su me i dobio sam prelom desne ruke. To nije bio prvi put, dolazili su i na posao i pretili da će, ukoliko ne napustim stan, pobiti moju porodicu i mene. Taj dan su hteli da me vode u "čuveni" Paviljon 22, odakle se verovatno ne bih vratio živ. Nekako sam se izvukao i preko Austrije pobegao u Srbiju - objašnjava Milan. Nakon dolaska u Srbiju Vojnovići su od srpske vlade tražili zaštitu, ali je njegov zahtev ostao bez odgovora.

Nekad oficir JNA: Dušan Vojnović

- Uporedo smo tražili od Republike Hrvatske da nam vrate stan, ali smo 16. marta 1995. dobili negativan odgovor iz Zagreba. Opštinski sud je doneo presudu i odlučio da dobijemo otkaz stanarskog prava. Saznali smo da je 44 dana pre ove presude naš stan otkupila neka Veselinka Zelenika, koja je hrvatske nacionalnosti, i to za nula kuna. Niko nas nije obavestio - priča Milan.
 

Bolest na dar

U novembru 1998. Vojnović je sa porodicom podneo zahtev za otkup stana, ali je odbijen. U isto vreme Odeljenje za repartizaciju UNHCR-a u Beogradu je potvrdilo da su hrvatske vlasti odobrile povratak porodice Vojnović u Hrvatsku, ali uz naznaku da je "njihova imovina zauzeta".

Nakon što je Opštinski sud u Zagrebu po drugi put odbio zahtev da im se vrati stanarsko pravo Dušan je uložio žalbu Ustavnom sudu Republike Hrvatske dva puta, ali je odgovor bio negativan. Onda se Vojnović obratio Evropskom sudu za ljudska prava, koji je 18. novembra 2005. odlučio da zahtev proglasi "nedopuštenim", uz obrazloženje da je slučaj van vremenske nadležnosti suda, jer su se činjenice zbile pre stupanja na snagu Evropske konvencije za ljudska prava u Hrvatskoj.


- Bio sam razočaran odlukom Evropskog suda u Strazburu, pa smo rešili da idemo dalje u potrazi za pravdom. Imali smo i tu "sreću" da nam se i u Strazburu u funkciji predsednika sudskog veća "padne" Nina Vajić, inače rođena u Hrvatskoj. Bio sam razočaran i siguran sam da je odluka suda bila negativna, jer je presudio uticaj hrvatskog lobija. Rešili smo da ne odustanemo i 2006. smo se obratili Komitetu za ljudska prava UN u Ženevi - nastavlja priču Dušanov sin. 


Komitet za ljudska prava 30. marta 2009. doneo je odluku da su odlazak Dušana Vojnovića i njegove porodice prouzrokovani pretnjama hrvatske vlasti i da je to diskriminacija.

Tužba bez odgovora

Isto tako komitet je doneo odluku da je Republika Hrvatska u obavezi da vrati porodici stan u Zagrebu i da je neophodno da plati nadoknadu Dušanu i njegovoj porodici u roku od 180 dana od donošenja odluke. Od donošenja odluke u Ženevi prošlo je više od tri godine, a nije se dogodilo ništa.


- Podstanari smo preko 20 godina i živimo u prostoriji bez svetlosti i grejanja, jer Hrvatska uopšte nema nameru da ispuni svoje obaveze. Na kraju, posle više od dvadeset godina nisam dobio ništa sem 50.000 napisanih stranica i šećerne bolesti. Sada čekamo državne organe u Srbiji, ali ni oni ne reaguju. Dokle god Republika Srbija ne stane iza nas i srpskog naroda iz Republike Hrvatske, uprkos ženevskoj odluci mi smo na ulici - kaže Milan Vojnović za "Vesti".

Političari pričaju viceve

Dušanov sin Milan kaže da su po dolasku u Srbiju tražili pomoć od skoro svih državnih institucija da reše svoj problem. Na pismene molbe uglavnom nisu dobijali odgovore, ili ako ih je bilo, počinjali su sa "žao nam je".
- Svima smo slali dopise. Od ministarstava odbrane i spoljnih poslova do Komesarijata za izbeglice. Doduše, hrvatska ambasada nam je poslala izvinjenje, jer nisu mogli ništa da urade. Pismenim putem su nas uglavnom odbijali, usmeno smo uspeli da stupimo u kontakt sa ponekim ministrima. Sećam se da kada sam Dragana Šutanovca, tadašnjeg ministra vojske pokušao da pitam šta da radim, kazao je da nema vremena. Cucić iz Komesarijata za izbeglice je reagovao još čudnije, pričao je viceve - objašnjava Milan Vojnović.


Tukli nas i psovali srpsku majku

- Pre nego što smo se iselili iz Hrvatske pretnje su bile svakodnevne. Njihova policija nam se često pojavljivala na vratima, psovali su nam srpsku majku, govorili da će nas pobiti ako ne odemo iz Hrvatske, a nekad su primenjivali i silu. Ništa nisam mogao. Policajci su nas stalno pretresali, hapsili i maltretirali, a to je radila i paravojna hrvatska formacija Zbor narodne garde - kaže Milan Vojnović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.09.2012. 07:20
И кад ми неко каже да не постоје теорије завере!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online