Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.01.2010.
12:56
Srna A

Pupovac: Rat u Bosni je moguć u budućnosti

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izrazio je očekivanje da će predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić obnoviti dijalog i krenuti sa izbalansiranim odnosom prema Kosovu, ali i odgovornim i artikulisanim odnosom prema BiH.

Milorad Pupovac
On je istakao da Hrvatska i Srbija, osim izbegličke problematike i uzajamnih tužbi, imaju i problem BiH, koji je vrlo osetljiv jer je reč o delovima naroda iz matičnih država. Pupovac je ocenio da Hrvatska i Srbija moraju da počnu da "pletu novo istorijsko tkivo, ukoliko ne žele da BiH bude novi povod za sukobljavanje".

Na pitanje da li se boji da bi ponovo moglo doći do rata u BiH, Pupovac je rekao da ga ne brine mogućnost sukoba danas, već "mogućnost ostavljanja semena sukoba za neku daleku budućnost".

"Bojim se da je ne samo u BiH, nego i na Kosovu i na nekim drugim mestima to seme posejano i, ukoliko se ne promene hrvatska i srpska politika i ne uključe i Bošnjaci u sve to, možda je moguć novi sukob. Verovatno ne za mog života, ali u budućnosti bi do njega ipak moglo doći", rekao je Pupovac za "Večernji list".

On je ocenio da bi Hrvatska trebala više pažnje da posveti samostalnosti politike Hrvata u BiH.

"Mi smo jedina zemlja u regiji, ako ne i u svetu, koja u vreme svojih izbora plakatima svojih kandidata preplavi susedne države. S jedne strane imamo državnu teritoriju kojem su određene granice, a sa druge strane političku teritoriju i ne znamo gde su granice", istakao je Pupovac, koji je i poslanik SDSS u hrvatskom Saboru.

On je rekao da je pogoršanju odnosa Zagreba i Beograda doprineo i sadržaj izjave koja je u ime hrvatske Vlade pročitana pred Međunarodnim sudom pravde, a koja se nije odnosila samo na priznanje Kosova nego otvorila pitanje raspada bivše Jugoslavije i onoga što je prethodilo tom raspadu.

"Naši političari vole da govore o priznavanju novih realnosti, ali nova realnost nije samo Kosovo nego i Srbija, odnosi između Srba i Hrvata. Sve su to nove realnosti pa bi im tako trebalo i pristupati", rekao je Pupovac.

Govoreći o položaju i životu Srba i Hrvatskoj, Pupovac je rekao da Srbi još ne žive kao svi drugi građani, niti su sredine u kojima žive harmoniziovane.

"Nisu jednaki ni u sistemu socijalne i karitativne pomoći ni u sistemu zapošljavanja. Pogledajte samo sastav policije, sudija, državne administracije. Ali stvari se, ipak, menjaju", ocenio je Pupovac.

POVEZANE VESTI

Subota 30.01.2010. 18:13
Toga su svesni svi ali izgleda da "nekome"neodgovara mir na Balkanu a znamo svi i kome??Mi smo obicni "pijuni"(Srbi,Hrvati ,bosnjaci....)koji se koriste samo u svrhe kada je potrebno izbeci krize,molim razuma i nevidim napretka sve dok svi narodi Balkana se nedogovore bez prisustva sa strane i stranih faktora jer se radi u inrteresu svetskih sila..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online