Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.09.2012.
15:04
M. Ljubičić - Vesti A

Beograd ne traži grobove žrtava

Ukoliko zvanični Zagreb nije u stanju da danas, 17 godina posle završetka rata, omogući iskopavanje ubijenih Srba za koje se zna gde leže njihovi ostaci, onda je čitav ovaj proces obesmišljen, kaže u intervjuu za "Vesti" Dragan Pjevač, predsednik Upravnog odbora Koordinacije srpskih udruženja nestalih osoba sa prostora bivše Jugoslavije.

On smatra da bi se takav odnos promenio kad bi vlast u Beogradu na njemu više i "oštrije" insistirala.

Dragan Pjevač: Pronalazak, ekshumacija i identifikacija nestalih je mukotrpan posao


 

I ove godine širom regiona obeležen je Međunarodni dan nestalih osoba, da li se i šta promenilo u tretmanu ovog problema?
- Gotovo ništa. Porodice nestalih lica i dalje su nezadovoljne onim što vlasti država nastalih u raspadu bivše Jugoslavije rade na rasvetljavanju sudbine ubijenih. Ni međunarodne institucije koje se bave ovim problemom nisu učinile dovoljno da bi se brže saznala istina o nestalim osobama. O tome najbolje svedoči podatak da na listama nestalih i dalje stoji skoro 14.000 imena, od kojih je oko 4.000 Srba.
 

Na konferenciji za medije kritikovali ste odnos institucija države Srbije prema problemu nestalih?
- Pronalazak, ekshumacija i identifikacija nestalih je mukotrpan posao. Svesni smo da, na žalost, mnoge nestale osobe neće nikad biti pronađene, kao što ni mnogi zločinci neće biti privedeni pravdi. Mi, međutim, tražimo ono što je moguće. Ovoga puta posebno smo naglasili problem nestalih Srba u Hrvatskoj kojih je, prema našoj, evidenciji čak 1.958. Na institutu u Zagrebu na identifikaciju čeka 350 ekshumiranih ostataka ubijenih. U Hrvatskoj postoji 359 poznatih grobnih mesta kojima niko ne prilazi, niti ima pokušaja otkopavanja. Radi se uglavnom o civilima ubijenima u akciji "Oluja". Ukoliko nisu u stanju da danas, 17 godina posle završetka rata, odmah iskopaju ubijene Srbe, one za koje se zna gde leže njihovi ostaci, onda je čitav ovaj proces obesmišljen.
 

Beograd ispunio sve zahteve

- Ne postoji poznato grobno mesto u Hrvatskoj za koje se zna da su u njemu ostaci Hrvata, a da nije iskopano i ubijeni identifikovani. Za razliku od Zagreba, Beograd je ispunio sve zahteve u vezi sa iskopavanjem osoba za koje se sumnjalo da su hrvatske nacionalnosti, a bili su zakopani u Srbiji - podseća Pjevač.


Nikolić nas nije primio

- Povodom Dana nestalih tražili smo da delegaciju Koordinacije primi predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Nije nas primio. Nećemo stati, tražićemo prijem u Vladi Srbije i predložiti Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću moguća rešenja ovog bolnog pitanja - kaže Pjevač.

Zašto je tako, zašto nema iskopavanja ako se znaju grobna mesta?
- Povodom toga, u ime naše Koordinacije uputio sam pre mesec dana pismo hrvatskoj Vladi i pitao o čemu se radi. Veoma brzo nam je stigao odgovor, obrazložen i uglađen, koji se u suštini sveo na to da će dalja iskopavanja biti nastavljena "sukladno raspoloživim sredstvima i tehničkim mogućnostima". Na tome se mogućnosti nas iz udruženja završavaju. Mi dalje i više ne možemo, ali zato može i treba na scenu da stupi država Srbija.
 

U kom smislu, šta treba da uradi?
- Treba javno, da se tako izrazim, da se zaoštri taj problem. Ni omražena Amerika, ni omiljena EU, ni Međunarodna komisija za nestale, ni Međunarodni Crveni krst baš ništa ne bi imali protiv ukoliko bi Srbija pitanje iskopavanja poznatih grobnih mesta zaoštrila. Mislim da bi je i Hrvatska više poštovala. Međunarodna komisija za nestale nudi sredstva i materijalne resurse za trajno rešenje ovog problema.
 

Zašto vlast u Srbiji to ne uradi?
- To niko ne zna. Moguće da je dosadašnja vlast to izbegavala u ime "dobrih odnosa".
 

Javnost nije baš zainteresovana za ove teške teme?
- Prosečnog građanina uvek zanima ono što ga se neposredno tiče. Vlast je ta koja mora znati da ove teške teme opterećuju dalju saradnju i napredovanje država u regionu i njihovih građana. Nećemo taj problem rešiti ako ga i dalje budemo držali pod tepihom. Mislim da je osnivanje Regionalne komisije za istinu (REKOM) put kojim treba ići, odnosno zajednički utvrditi činjenice o ratu i evidentirati žrtve.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.09.2012. 22:41
Ово је сасвим довољан разлог да се сумња у успешност ове владе на националном плану...какав смо народ таква нам и власт! Ако у план ове владе да се одрже на власти спада и ова врста гурања проблема под тепих зарад "добрих комшијских односа" (који то узгред никад нису ни били, осим оних 60-ак година лажнога јединства под титом!), онда ми као народ још нисмо кренули тамо где треба. Штета је тако губити време!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online