Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.01.2010.
14:28
Vestionline A

Sporni ambasador BiH ipak u Srbiji

Predsedništvo BiH odlučilo je da novi ambasador te zemlje u Srbiji bude Boriša Arnaut, sadašnji konzul BiH u Minhenu, potvrđeno je u Ministarstvu inostranih poslova BiH. Arnaut je poznat kao glavni operativac muslimanske vlade u vreme rata zadužen za izdavanje državljanstva i pasoša mudžahedinima i teroristima.

Donedavni kandidat za mesto ambasadora BiH u Srbiji Sead Avdić imenovan za ambasadora u Indiji, potvrđeno je u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Predsedništvo BiH je zatražilo da zvaničnom Beogradu po hitnoj proceduri bude upućen zahtev za izdavanje agremana Arnautu, a kako javljaju sarajevski mediji, to je u četvrtak i učinjeno.

Sarajevski mediji navode da se narednih dana očekuje odgovor zvaničnih organa Srbije.

Banjalučke "Nezavisne novine" ranije su objavile da je Avdić odustao od kandidature za ambasadora u Srbiji, čime je otvorio prostor da na ovu poziciju ponovo bude imenovan Boriša Arnaut, konzul BiH u Minhenu.

Avdić povezan sa "tuzlanskom kolonom"

 

Sead Avdić je predložen za ambasadora u Srbiji 2009. godine, ali nije dobio agreman jer je dovođen u vezu sa slučajem "tuzlanska kolona", koji se procesuira pred pravosuđem u Srbije za ratni zločin nad vojnicima bivše JNA.

Srpski član u Predsedništvu BiH Nebojša Radmanović potvrdio je u četvrtak da je na sednici tog tela bilo reči o imenovanjima ambasadora u Srbiji i Indiji, ali da o imenima neće govoriti dok predloženi kandidati ne dobiju agreman.

Vlasti u Beogradu ranije nisu htele da izdaju agreman, prvo Arnautu, a potom i Avdiću, koje je BiH predložila na funkciju ambasadora te zemlje u Srbiji.

Poslednjih godina BiH nije imala popunjeno mesto ambasadora u Srbiji, nego je te poslove obavljao otpravnik poslova.

Prema nezvaničnim informacijama, na nedavnom sastanku šefova diplomatije Srbije Vuka Jeremića, Turske Ahmeta Davutoglua i BiH Svena Alkalaja dogovoreno je da Srbija, posle dve i po godine odbijanja, prihvati Arnauta za novog ambasadora BiH u Beogradu.

Arnaut "narodna majka" za teroriste

Boriša Arnaut

Arnaut je za vreme rata bio je glavni operativac muslimanske vlade za izdavanje državljanstva i pasoša mudžahedinima i teroristima, među kojima su čak i komandanti odreda „El Mudžahid" Abu Mali i Haris El Libi.

Ekspert za antiterorizam Dževad Galijašević rekao je za "Press RS" od 23. januara da je Arnaut među brojnim mudžahedinima koje je preko noći proglasio za građane BiH državljanstvima darovao i ovu dvojicu zlikovaca, koji su se posle rata pojavljivali pod drugim imenima i u različitim ulogama.

Hajka na Kapetana Dragana

 

Silajdžićev savetnik Damir Arnaut, inače sin Boriše Arnauta, dobio je agreman za ambasadora BiH u Australiji. Predsedništvo BiH je početkom septembra prošle godine, na Silajdžićev predlog, donelo odluku o imenovanju Damira Arnauta na mesto ambasadora u Australiji. Zahtev za dobijanje agremana upućen je 2. oktobra prošle godine, ali je agreman odobren pre nekoliko dana, iako je uobičajena diplomatska praksa da bude izdat u roku od mesec dana. Arnaut je izjavio da će mu prioritet biti izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan.
Damirova supruga Sanja Bagarić je savetnik za medije u Silajdžićevom kabinetu, a majka Mirsada, Borišina supruga, savetnik u Ambasadi BiH u Vašingtonu.

Tako je, prema Galijaševićvim rečima, Abu Mali upravo uz pomoć Arnauta dobio novi identitet i „postao" Safet Ćatović, koga su Amerikanci označili kao prvog čoveka Al Kaide na Balkanu.


"Abu Mali je, kao komandant odreda „El Mudžahid", bio zadužen za vezu sa Alijom Izetbegovićem. Osim što je Abu Maliju dao identitet Safeta Ćatovića, Arnaut je uklanjao i tragove o boravku drugog komandanta „El mudžahedina" Harisa El Libija, kome je, takođe, dao državljanstvo. Arnaut je bio jedan od glavnih „scenarista" priče da je El Libi krajem rata ubijen kod Žepča. Međutim, kasnije se čulo da je učestvovao u nekim terorističkim aktivnostima na Bliskom istoku", kaže Galijašević.

On ističe da je Arnaut tokom rata izdao na stotine državljanstava mudžahedinima i drugim opskurnim likovima iz arapskih zemalja, koji su kasnije čak postali i ambasadori BiH!

Arnaut je bio ključni čovek u dodeljivanju državljanstva Jasinu Ravašdeu, sadašnjem ambasadoru BiH u Kuvajtu! On je poreklom Jordanac, ima i kuvajtsko državljanstvo, a Arnaut mu je obezbedio pasoš BiH! To se posle pravdalo na osnovu priče da mu je majka navodno Bošnjakinja, što je veoma problematičan podatak, navodi Galijašević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online