Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 31.08.2012.
08:18
B. Simonović - Vesti A

Srce stalo na Božjoj glavi

Planinar Pavle - Pajo Milošević krenuo je s Komova u jesen 2000. godine u pohod na Mont Everest, sa kojeg se nije vratio, pa su mu njegovi drugari na godišnjicu smrti postavili spomen-ploču

Mramojrje na mestu Bjelega
 




Otkad je 1994. godine na Komu vasojevićkom, na koti 2.461, iznet i postavljen kameni krst sa kupole manastira Đurđevi stupovi kod Berana, ovu gorostasnu planinu "koja nebo podupire", "vasojevićki Ararat", "carstvo visine i tišine", neki zovu i nebeskim manastirom. Ne samo zbog tog krsta na "kupoli" Komova, nego, pre svega, stoga što je ova planina zavetna, duhovna zadužbina, svojevrsni spomenik nebrojenim, znanim i neznanim, ne samo Vasojevićima, čiji su krajputaši i mramorje posejani po komovskim besputima, ali i onima koji su zauvek večno počinuli daleko odavde, a u srcu su do poslednjeg daha nosili lepotu ove planine.


Nije lako ni samo nabrojati sva spomen-obeležja, sve krajputaše i znakove pored puteva i besputa koji vode ka Komovima, ali za ovu priliku izdvajam samo tri posve neobične, tri priče, tri različite sudbine iz tri zemana.

Bogdan Labović ( prvi desno) sa prijateljima na Komovima
 


Na mestu zvanom Bjelega, na prekrasnoj zaravni podno Koma vasojevićkog, na tradicionalnom petrovdanskom zborištu i sastajalištu Vasojevića i okolnih plemena, već više od dva veka stoji neobično mramorje, nadgrobnici dvojice mladih Vasojevića koji su tu pali u neravnoj borbi za čast i odbranu kućnog praga i imovine. Vasojević Bogdan Labović iz podkomovskog sela Bare Kraljske piše u svojoj knjizi "Život na Komovima", ponajboljoj koja je napisana o ovoj planini, kako su negde oko 1815. na katun Ljuban udarili morački hajduci, odlučni da plene ovce i ostalu stoku čobanima iz sela Kralja. Iako iznenađeni, kraljanski čobani se nisu pomirili s tim, upustili su se u neravnu borbu sa zulumćarima - uglavnom Vujisićima iz moračkog sela Prekobrđe - pa su dvojica najhrabrijih od njih, Petar Labović i Duro Mirčić, pali u toj borbi i večno ostali na mestu Bjelega, gde su i sahranjeni i gde i do danas vekuju.


Krvnička osveta


Predanje kazuje da su se Kraljani krvnički osvetili već iduće godine. Četa, predvođena Milošem Perovim Labovićem i njegovim stricem Stanišom Arsenijevim, presrela je moračke hajduke i za dva svoja bratstvenika ubila sedam Moračana, a da pravda bude do kraja zadovoljena kazna je stigla isključivo one koji su direktno učestvovali u napadu na katun Ljuban.


Vasojević, Ljevorečanin, Pavle - Pajo Milošević, vrhunski planinar, svestrani sportista (izvanredan maratonac, pobednik nekoliko internacionalnih ultramaratona i vrhunski paraglajderista), iznad svega veliki humanista (49 puta bio dobrovoljni davalac krvi), voleo je rizike i izazove.
 

Kameni krst na Komu Vasojevićkom

Kivan što ga je NATO američka agresija na Jugoslaviju 1999. omela da krene na Himalaje, i u svoju planinarsku knjižicu konačno upiše i Mont Everest, Milošević je u jesen 2000. odlučio da taj veliki poduhvat pokuša da ostvari sa jednom poljskom planinarskom ekspedicijom, koju je predvodio glasoviti Ričard Pavlovski. Taj poznati planinarski vuk, koji je već dva puta pre toga osvajao Mont Everest, ovog puta je krenuo na himalajski vrh Čo ojo visok "svega" 8.201 metar, jedan od šest najviših vrhova na svetu (Kinezi ga, inače, zovu Božja glava).


Sve je teklo po planu do trećeg visinskog logora na 7.500 metara, odakle se polazi na uspon na sam vrh. Pavlovski i još dvojica njegovih zemljaka su uspeli da savladaju i tu poslednju etapu, a Milošević i još jedan član ekipe su odlučili da se tu dva dana aklimatizuju i pripreme za siguran uspon na kotu 8.201, najvišu do koje je Milošević dosegao. Drugog dana vreme se naglo pogoršalo i bilo je jasno da se moraju vratiti u bazni logor na 5.700 metara nadmorske visine.

Na tom putu se pokazalo da se Milošević nije slučajno toliko zadržao u trećem visinskom logoru, da u pitanju nije bila puka aklimatizacija - njegovo srce je počelo da popušta. Uz nadljudske napore, pre svega nekoliko američkih alpinista, koji su se tu zatekli, stigao je u bazni logor gde mu je lekar, Amerikanac Alen Rob, pokušao da pomogne, stavljajući ga čak i u specijalnu alpinističku komoru. Izgledalo je u jednom trenutku da će sve biti uredu, da se povratio, ali su koji sat potom ponovo nastupile komplikacije i njegovo srce je stalo u zoru...
 

Poslednji pozdrav



Po planinarskom običaju, sahranjen je istog dana na ivici glečera, a na steni iznad njegovog ledenog groba, kolege su upisale njegovo ime, godinu rođenja i datum smrti. Na taj poslednji pohod Pavle Milošević je krenuo sa Komova. Ova veličanstvena planina je bila i prvi njegov vidik kada je pola veka pre toga ugledao svet u ljevorečkom selu Lopate kao najmlađe od šestoro dece Panta Miloševića. Njegovi drugari su mu na godišnjicu smrti, na vrhu Koma vasojevićkog, postavili spomen-ploču na kojoj su upisali: "Pavle Milošević Paja, 14.5.1950. - 11.10.2000. Pođe s Komova, osta na Himalajima."

Spomen ploča Pavlu Miloševiću
 


Ratko Deletić, poznati novinar, pesnik i publicista i esejista, čovek koji je za 60 godina života ostavio iza sebe trag od blizu 50 raznovrsnih knjiga i publikacija, rođen je 1947. u Gračanici kod Andrijevice. I on je bio veliki zaljubljenik u Komove o kojima je napisao i tri knjige: "Komovi, kamena knjiga", "Komovi, ljetopis vremena" i "Komovi između neba i zvijezda". Iako već dobrano načet podmuklom i opakom bolešću, poželeo je da upravo ovu poslednju knjigu o Komovima predstavi u senci Koma vasojevićkog.

Ta neobična promocija je organizovana na Petrovdan, 12. jula 2007, na tradicionalnom saboru na Komovima, na Ljubanu, odnosno prekrasnoj zaravni Bjelega, na gotovo 2.000 metara nadmorske visine. Završavajući svoju besedu, Deletić je poslednjom snagom uskliknuo: "Zbogom Ljubane, zbogom Komovi, ja vas nikad više vidjet neću!"
Ratko Deletić je tačno 20 dana kasnije, na Ilindan, 2. avgusta 2007, sahranjen u rodnoj Gračanici, a njegovi prijatelji i poštovaoci njegovog stvaralaštva, na jednoj steni na Bjelegi su mu, godinu dana kasnije, podigli lep spomenik i odužili mu se za sve ono što je učinio za Komove.

Stradao u planini koju je opevao


U šumama Crnje podno Komova, nedavno je nesrećnim slučajem život izgubio 63-godišnji Bogdan Labović, ugledni prosvetni radnik iz podkomovskog sela Bare Kraljske. I ovaj veliki zaljubljenik u Komove, o kojima je pre tri godine objavio veoma zanimljivu knjigu i svestrano opevao ovu čudesnu planinu, na kojoj je provodio svaki slobodni trenutak, ostao je tako da vekuje u njoj.


Sankcije sprečile put u Aljasku


Pre 20 godina se Pavle Milošević pripremao da upozna i ćudi Aljaske - za pohod na vrh Mekinli visok "samo" 6.189 metara, ali po surovosti i opasnostima ni Himalaji mu nisu do kolena. Blokada i sankcije koje je svet tada uveo prema Jugoslaviji omeli su ga da ostvari taj san, koji je, u stvari, bio samo priprema za ostvarenje sna svih planinara - osvajanje Himalaja.

POVEZANE VESTI

Petak 31.08.2012. 09:10
Lepe, uzbudljive i poucne price o Komovima vasojevickim. Pozdrav svim srbima Vasojevicima iz Crne Gore!
Petak 31.08.2012. 12:26
ništa bez vasojevića.pozz za lopaćane;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online