Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 29.08.2012.
16:56
Beta A

Svedočio Mladićev drugar iz mladosti

Dvojica preživelih svedoka su danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu opisala masovna ubistva Muslimana koja su u leto 1992. kod Kalinovika i Ključa, kako oni tvrde "počinile srpske snage pod Mladićevom kontrolom."

Hadžić potvrdio da je u detinjstvu sa Mladićem "igrao lopte"
 

Svedok Fejzija Hadžić (65) izjavio je da su pripadnici "lokalnih srpskih snaga, pod komandom Pere Eleza, 5. avgusta 1992. na Jalašačkom Polju kod Kalinovika streljali 24 muslimanska muškarca iz okolnih sela, koje su od juna držali zarobljene u osnovnoj školi i staroj barutani."

"Rekli su nam da idemo u KP dom u Foči, na razmenu. Mlađima i meni vezali su ruke žicom... Nas 24 su utovarili u kamion i odvezli do livade... Postrojili su nas u kolonu i iz automatskih pušaka pucali na nas sa strane... Mene je metak pogodio u levu nogu, pao sam, kao i ostali, i pravio se da sam mrtav", ispričao je svedok.

Hadžić je posvedočio da su ga "srpski vojnici, zatim, sa telima ubijenih preneli u obližnju štalu, koju su zapalili." Pre nego što se vatra razbuktala, kako je kazao, svedok je uspeo da pobegne iz štale do potoka u blizini gde se onesvestio. Ceo dan i noć potom je bežao kroz šumu dok nije naišao na muslimanski zbeg.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da su "egzekuciju" Muslimana počinile policijske, a ne vojne snage.

"Zadužen sam od gospodina Mladića da vam prenesem da je u svakom trenutku spreman da vam pruži ruku i izvini se za sve što ste preživeli", rekao je na kraju ispitivanja advokat Stojanović svedoku Hadžiću, koji je potvrdio da je u detinjstvu sa Mladićem, poreklom iz Kalinovika, "igrao lopte".

Zaštićeni svedok optužbe RM-010 potom je dao iskaz o ubistvu više desetina Muslimana u okolini škole u selu Biljani kod Ključa, 10. jula 1992. Prema optužnici, Mladićeve snage tog dana ubile su 144 muslimanska muškarca.

RM-010 izjavio je da su ujutro 10. jula srpski vojni policajci naredili svim vojno sposobnim muškarcima iz njegovog sela da se okupe na obližnjoj livadi, a zatim ih sproveli do škole u Biljanima.

Svedok je rekao da su ubistva počela već u dvorištu škole pre nego što je većina zarobljenih - kroz špalir vojnika koji su ih tukli - sprovedena do autobusa. Rečeno im je da će biti prebačeni na razmenu zarobljenika u Ključu.

Autobus se, međutim, ubrzo zaustavio i srpski vojnici izveli su prvo četvoricu, a zatim još četvoricu Muslimana među kojima je bio i RM-010.

"Dvojica vojnih policajaca odvela su nas do jedne kuće, a prvog među nama čuo sam kako kaže: 'Majko mila, šta je ovo?'. Osetio sam cev na leđima, a policajac iza mene rekao je: 'Napred, majku vam balijsku'... Video sam četiri tela ispred, u travi... Počeli smo da bežimo, a oni su zapucali... Besim, ispred mene, pao je sa dve velike
rupe na leđima... Meni su noge klonule i pao sam pored njega", ispričao je svedok.

Opisao je kako su, pre nego što su otišli, srpski vojnici ispalili još nekoliko rafala da bi dotukli zarobljenike. Posle oko sat vremena, nepovređen, otpuzao je prema obližnjoj šumi i pobegao.

Zastupnica optužbe pokazala je svedoku RM-010 spisak sa 122 imena Muslimana koji su bili u školi u Biljanima, a on je potvrdio da su "svi pobijeni" i da su njihova tela ekshumirana iz jame Lanište 1996.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra kada će svedoka RM-010 unakrsno ispitivati zastupnici odbrane.

General Mladić optužen je i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN 1992-95. godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 17:19
МОГУ АМЕРИЧКИ И ЕВРОПСКИ МЕДИЈИ ДА ПИШУ ДА ЈЕ МЛАДИЋ ОВАКАВ ОНАКАВ,АЛИ МЛАДИЋ ЈЕ ЗА СВАКОГ НОРМАЛНОГ СРБИНА СРБСКИ ХЕРОЈ!
Sreda 29.08.2012. 17:36
ovaj što je "igrao lopte" sa Đeneralom, kaže da ga je pogodio metak u nogu i da se pravio mrtav? pa su ga takvog preneli u štalu?? i da nisu primetili da NIJE mrtav?? da on, onako ranjen, ne zajauče ili bar pusti neki glas dok ga nose??? hm??
Četvrtak 30.08.2012. 11:06
sve vojske na svetu u svim ratovima su cinile zlocine jer rat sam po sebi je krvava rabota pa nevidim u cemu je razlika izmedju zlocina koje su pocinili hrvati, muslimani, amerikanci ili britanci npr. prilikom ubijanja civilnog stanovnistva Srbije za vreme bombardovanja, pa je ove srpske potrebno posebno naglasavati osim da bi posluzili takodje ratnom cilju tj. daljnjem rasturanju Srbije. Zuti gadovi su bili deo te masine koja nas je trebala samleti i sve su ucinili da to postignu ali na srecu nisu uspeli.ZIVEO RATKO MLADIC SRPSKI HEROJ!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online