Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.08.2012.
13:44
Beta A

Mladićeva odbrana: VRS gađala vojne ciljeve u Sarajevu

Odbrana generala Ratka Mladića tvrdila je danas pred Haškim tribunalom da su na meti Vojske Republike Srpske 1992. bili vojni ciljevi u Sarajevu, a svedok optužbe Ernaut van Linden ostao je pri iskazu da su granate većinom padale na civilne objekte.

Grad je bio jako snažno granatiran, ali nije izbrisan sa lica zemlje : Van Linden
 

Tadašnji komandant VRS, general Mladić optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Predsedavajući sudija Bakone Moloto danas je upozorio optuženog da ne narušava red u sudnici ili će iz nje biti izbačen, pošto se Mladić suviše glasno obraćao svojim advokatima. Sudija je pozvao Mladića i da prestane sa "neprimerenim primedbama" na račun svedoka.

Japanski četnik

 

Na pitanje da li je znao da se u BiH na strani muslimanskih snaga bore mudžahedini, Van Linden je odgovorio da je za to čuo, ali da nijednog mudžahedina nije video. Napomenuo je da je u srpskim jedinicama sreo jednog Japanca koji mu se predstavio kao "japanski četnik".

Mladić je juče svedoka Van Lindena nazvao "špijunom CIA". Unakrsno ispitujući Van Lindena, koji je 1992. bio dopisnik britanske televizije Skaj (Sky) iz Sarajeva, Mladićev advokat Branko Lukić sugerisao je da su iz gradske bolnice, višespratnica Unisa, kasarne Maršal Tito i okoline u centru Sarajeva delovali snajperisti i artiljerija Armije BiH.

Van Linden, čija je ekipa bila smeštena u zgradi bolnice i odatle snimala ratna dejstva, odgovorio je da to nije video. On je odbacio i sugestiju Mladićevog advokata da je u zgradama Unisa bio štab Teritorijalne odbrane BiH.

Na tvrdnju odbrane da je u Sarajevu bilo "mnogo naoružanih civila", svedok je potvrdio da je u gradu video naoružane civile, ali i uniformisane osobe.

Branilac Lukić tvrdio je i da "hiljadama Srba", ali i Muslimana i Hrvata, vlasti u Sarajevu nisu dozvoljavale da napuste grad. Ne prihvatajući tu tvrdnju, svedok je izjavio da je, "kao i u svakom ratu" bilo teško preći liniju fronta, ali da je u proleće i leto 1992. video civile kojima je to pošlo za rukom.

"Vi ste u svojim izveštajima govorili da se Sarajevo briše sa lica zemlje. Složićete se da nije izbrisano", sugerisao je Mladićev advokat. "Grad je bio jako snažno granatiran, ali nije izbrisan sa lica zemlje", uzvratio je Van Linden.

Pošto je branilac Lukić ponovio tvrdnju da Van Linden nije znao gde su raspoređene snage ABiH i da je stoga izveštavao da je "ceo grad na meti", svedok je rekao da je više puta obilazio jedinice ABiH, ali da nije znao za tačan raspored svih njenih snaga.

Bivši britanski novinar je, međutim, naglasio da je VRS bila "vrlo sposobna" da na vojne mete "usmeri preciznu i koncentrisanu vatru". Nasuprot tome, kako je juče rekao, artiljerijska vatra na Sarajevo bila je neselektivna.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra, iskazom sledećeg svedoka optužbe, bivšeg zvaničnika posredničke misije Evropske zajednice u BiH Kolma Dojla (Colm Doyle).

Mladić je optužen i za genocid nad više od 7.000 Muslimana iz Srebrenice; progon nesrpskog stanovništva širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.08.2012. 20:15
postoji nesto sto se zove kolateralna steta , dok se vrshi dejstva na legitimne ciljeve ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online