Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 21.08.2012.
18:10
Srna A

Hag odbio Karadžića: Klinton neće svedočiti

Pretresno veće Haškog tribunala odbacilo je danas zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića za izdavanje obavezujućeg naloga bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu, prema kojem bi on morao da razgovara sa glavnim pravnim savetnikom optuženog Piterom Robinsonom.

"Umešanost država članica UN, uključujući SAD, u navodni šverc oružja u BiH, nije relevantna za ovo suđenje"( deo razloga odbijanja Karadžića)
 

Karadžić je ovaj razgovor tražio navodeći da Klinton raspolaže "relevantnim" informacijama o transferu oružja za Armiju BiH preko Hrvatske u vreme embarga UN na naoružavanje.

Odbrana tvrdi da je nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, posredstvom američkog ambasadora u Zagrebu, tražio i od SAD dobio saglasnost za transfer oružja iz Irana i drugih država preko teritorije Hrvatske.

U svom odgovoru, koji je ranije bio poverljiv, SAD su ukazivale da zahtev treba odbaciti, jer "nije objašnjeno zašto optuženi veruje da predsednik Klinton ima informacije o navodnom švercu oružja ili o ponudi vojne podrške bošnjačkoj i hrvatskoj strani 1995. godine, niti navodi na koji način su ta pitanja važna za ovo suđenje".

SAD takođe navode da optuženi "nije utvrdio da je izdavanje obavezujućeg naloga jedini način na koji on može da dođe do traženih podataka, budući da su mu već dostavljeni neki dokumenti u vezi sa pitanjima iz podneska".

U vezi sa navodnom ponudom vojne podrške, navodi se da optuženi nije tražio dobrovoljnu saradnju pre nego što je zahtevao obavezujući nalog.

Pretresno veće je u svojoj odluci podsetilo da je ranije zauzelo stav da "umešanost država članica UN, uključujući SAD, u navodni šverc oružja u BiH, nije relevantna za ovo suđenje".

Osim što smatra da Karadžić "nije uložio napor da pokaže zašto treba verovati da predsednik Klinton ima suštinske informacije o navodnom švercu oružja", veće ocenjuje da motiv optuženog "nije u korist njegove odbrane, već pravljenje političkih poena i privlačenje medijske pažnje".

POVEZANE VESTI

Utorak 21.08.2012. 21:29
Klinton ratni zlocinac !
Utorak 21.08.2012. 21:02
Mozda se Monika odazove?
Sreda 22.08.2012. 13:47
И по томе се види да тзв. хашки суд у ствари није суд! Он није суд првенствено због тога што није легалан: није га основала Скупштина УН, него СБ УН који нема то овлашћење! Друго, прави суд мора да уважи захтев оптуженог и да позове свако лице на сведочење. Хашки суд је више тамница него суд. Зхаваљујући голој сили, овај тзв. суд или кавзи суд доноси некакве пресуде о животу и смрти људи и о наводној геноцидности целог једног народа, а неће да позове на сведочење клинтона. Али, свакој сили има краја! То је суд империје зла и НАТО пакта.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online