Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2012.
12:34
J. Arsenović - Vesti A

Hrvatskoj dobri samo podobni Srbi

Potpuno neočekivano rasplamsao se sukob predsednika Hrvatske Ive Josipovića i saborskog poslanika i prvog čoveka Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, dugogodišnjeg partnera vlasti u Zagrebu. Da li Srbi mogu da imaju koristi od ovog ličnog sukoba ili će Hrvatska pronaći novog podobnog Srbina koji neće mnogo da talasa u razgovoru za "Vesti" pokušao je da odgovori Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica.

 

Javašluk


Šta najviše zamerate Pupovcu i SDSS-u?


- Nisu učinili gotovo ništa da se završi proces ekshumacije i identifikacije nestalih, niti obeštete porodice žrtava. Tu je i povratak oduzete imovine i stečenih prava, stanarskih prava, naknada štete za imovinu, poništavanje ugovora o zameni kuća u vreme rata, kao i ugovora o prodaji kuća po bagatelnim cenama zbog pritisaka i pretnji. Nije se radilo na povratku uzurpiranog zemljišta, kao i uspostavljanju istih standarda u suđenjima za ratne zločine i ukidanje zakona koji diskriminišu Srbe.

Koji su razlozi sukoba Josipović - Pupovac?


- Ne bih ulazio u razloge, a povod je odlazak Veljka Džakule na proslavu "Oluje" u Knin na poziv Josipovića, što je Pupovac oštro kritikovao. Pupovac nije principijelno protiv odlaska srpskih predstavnika na proslavu "Oluje" nego smatra da se, tobože, još nisu stvorili uslovi. Dakle, nema suštinske razlike između Džakule i Pupovca.


Mogu li Srbi iz Hrvatske nešto da dobiju ovim sukobom?


- Sukob Josipović - Pupovac neće doneti nikakvu korist Srbima niti postoji suštinska razlika između Pupovca i Džakule. Jedan od ključnih problema Srba iz Hrvatske jeste što iz niza razloga nisu formirali srpsku političku opciju koja bi se principijelno zalagala za ostvarivanje ljudskih i političkih prava u skladu sa važećim međunarodnim i regionalnim dokumentima. Stalno ističem Bečki sporazum o sukcesiji, u kojem se jasno kaže da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine.


Josipović kaže da je Pupovac profesionalni Srbin i da se više bavio etno-biznisom nego pravima sunarodnika?


- Činjenica je da Pupovac kao predsednik SNV, krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, ima monopol u zastupanju srpskih interesa. SNV dobija ogromna sredstva iz hrvatskog budžeta i postoji nezadovoljstvo načinom raspodele. Navodno, Pupovac ne daje sredstva nijednoj srpskoj organizaciji koja nije pod njegovom kontrolom. Međutim, Pupovac i SDSS, stranka čiji je on potpredsednik, snose veliku odgovornost jer nisu učinili gotovo ništa da se reše ključni problemi povratnika i izbeglih i prognanih Srba. Podsećam vas da je SDSS aktivno podržavao hrvatsku vladu od 2004. do 2008. i bio u vladi 2008-2012. preko potpredsednika Uzelca.


Ta Josipovićeva optužba usledila je iako nije mnogo uradio na povratku i popravljanju položaja Srba?


- Nažalost, Josipović, a ni aktuelna hrvatska vlada, nisu uradili ništa na otklanjanju diskriminacije prema Srbima, kako u zakonodavstvu tako i u postupanju državnih službi. Srbi u Hrvatskoj su i dalje građani drugog reda.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online