Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.08.2012.
02:15
Mondo A

Srbi Josipoviću: Ne dižite tenzije

Predstavnici vodećih organizacija i izabrani predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj smatraju da napad hrvatskog predsednika Ive Josipovića na predsednika Srpskog narodnog veća i poslanika SDSS-a u Saboru Milorada Pupovca podiže tenzije u ionako krhkim međunacionalnim odnosima u hrvatskom društvu.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac
 

"Smatramo da je reč o potezu koji nije u skladu s demokratskim poimanjem ustavne uloge predsednika Republike, niti sa pravilima parlamentarne demokratije", navodi se u zajedničkoj izjavi za javnost.

Oni podsećaju da je SDSS jedan od legalnih i legitimnih predstavnika izbornoga tela Hrvatske i da Josipović ne sme diskriminisati ni njega, niti njegove predstavnike.

SNV i ostale srpske organizacije, kako navode, organizovani su na osnovu međunarodnog ugovora, Ustavnog zakona i izbora koje organizuje nadležno državno ministarstvo i nisu ni fantomske niti su rezultat nečije privatne politike i samovolje.

"Stoga smatramo nedopustivim upotrebljeni rečnik i retoriku pisma predsednika Republike objavljenog u nedeljniku 'Novosti', a pogotovo insinuacije politikantske naravi usmerene ne samo protiv Pupovca lično, nego i protiv srpskih organizacija", navode predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj i dodaju da je ovo pismo opasan presedan neprimeren demokratskim društvima.

Oni ističu da se Pupovac nije bavio nikakvim "biznisom", pa ni "etnobiznisom" i da je krajnje opasno i protivno Ustavu i zakonu da Josipović one koji se bave manjinskim poslovima i manjinskim politikama naziva tom vrstom imena.

"Očekujemo od predsednika Republike da svoju dužnost obavlja u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, zakonima i pravilima parlamentarne demokratije", navode predstavnici Srba i dodaju da dužnost predsednika nije da lično napada bilo kojeg poslanika ili stranačkog aktivistu, ili da čak prebraja pripadnike nacionalnih manjina u Vladi Hrvatske.

U demokratskim društvima, ističu predstavnici Srba, nije posao predsednika države da svoju moć koristi da razbija bilo koju stranku ili bilo koju organizaciju, koja svoj legitimitet potvrđuje na demokratskim izborima i koja deluje u okviru Ustava i zakona, a za "račun tobožnjeg pluralizma".

"Posebno je zabrinjavajuće što to predsednik države ne radi ni u slučaju bilo koje druge stranke, ni socijaldemokratske, ni liberalne, ni konzervativne, pa čak ni u slučaju ekstremnih političkih stranaka koje govore jezikom mržnje i netolerancije prema pripadnicima manjina, ali to radi upravo prema jednoj manjinskoj stranci socijalističke političke orijentacije", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Odbacujući "pokroviteljski ton" Josipovića, oni su poručili da srpskoj zajednici nije potrebno nikakvo pokroviteljstvo niti "preslagavanje u političkim sistemu", jer ona sama zna uređivati odnose unutar sebe i prema drugima, uključujući i državu, a u skladu sa Ustavom, zakonima i demokratskom praksom.

Zajedničku izjavu su potpisali zamenik predsednika Srpskog narodnog veća Saša Milošević, potpredsjednik SDSS-a Mile Horvat, zamenik predsednika Kluba poslanika SDSS-a u Hrvatskom saboru Jovo Vuković, zamenik predsednika Zajedničkog veća opština Jovo Jelić, zamenik predsednika SKD "Prosvjeta" Svetislav Mikerević, te zamenici župana, gradonačenika i načelnika i načelnici opština izabrani sa lista SDSS-a.

Josipović je ranije optužio Pupovca da je, kako je rekao, "profesionalni Srbin" i da je "za Srbe u Hrvatskoj učinio malo, a za sebe i svoje puno".

U pismu koje je uputio na adresu nedeljnika "Novosti, glasila Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, Josipović je naveo da je politika Pupovca postala disfunkcionalna, kako za odnos Srba i Hrvata u Hrvatskoj tako i za ostvarenje prava koja Srbi imaju po Ustavnom zakonu, tako i za odnos Hrvatske i Srbije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.08.2012. 02:27
A ko ce to Hrvatskom predsedniku da zabrani u Hrvatskoj ? Ako su,stvarno lopine u pitanju u pravu je lopine su lopine bez razlike na nacionalnost !
Ponedeljak 20.08.2012. 10:08
Obicna marioneta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online