Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.08.2012.
14:50
Beta A

Jašarević se nije pojavio na suđenju

Vehabija Mevlid Jašarević, prvooptuženi za teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu, nije se danas pojavio u nastavku suđenja pred Sudom BiH.

 "Vi ste ćafiri. Čuvate Amerikance, treba ih pobiti jer ubijaju našu braću po svetu"( tako je govorio Mevlid Jašarević u napadu na ambasadu SAD)
 

To je protumačeno kao Jašarevićevo nepoštovanje Suda BiH. U sudnici su se pojavili drugooptuženi - Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji su izjavili da će poštovati Sud BiH.

U nastavku suđenja saslušan je svedok Tužilaštva Mujo Odobašić, koji je na dan napada, 28. oktobra 2011. godine, radio na obezbeđenju ambasade SAD.

On je naveo da je Jašarević nasumice pucao po objektu i ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tela Mirsada Velića.

Prema njegovim rečima, Velić je upozoravao napadača da ne puca, na šta je on odgovorio: "Vi ste ćafiri. Čuvate Amerikance, treba ih pobiti jer ubijaju našu braću po svetu".

Odobašić je rekao da je Jašarević izgovarao i molitve na arapskom jeziku i stalno hodao.

Kada je Velić ranjen, nastavio je on, Jašarević je dozvolio dvojici građana da ga odnesu do šina. Odobašić je kazao da su Velić i on bili naoružani, ali da nisu upotrebili oružje i da nije video da je neko pucao na Jašarevića.

Pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Borislav Čvoro, koji je obavio uviđaj na licu mesta, rekao je da su na mestu na kojem je ranjen Jašarević pronađene automatska puška i dve bombe, a u blizini ambasade i torba u kojoj su se nalazili automatska puška, dva okvira sa municijom i tri ručne bombe.

Prema njegovim rečima, tu je pronađena i jakna u kojoj se nalazila Jašarevićeva lična karta i CD na kojem je bila snimljena njegova oporuka.

Odgovarajući na pitanje Jašarevićevog branioca, Čvoro je kazao da mu je tokom istrage radnik obezbeđenja američke ambasade Sanel Šabanović rekao da su on (Šbanović) i Dalibor Ćato, takođe radnik obezbeđenja, pucali u pravcu Jašarevića.

Istražilac MUP-a Kantona Sarajevo Olga Vukša, koja je vršila uviđaj, potvrdila je da je na dva mesta pronađeno oružje, a da je na licu mesta bilo mnogo čaura.

Nastavak suđenja Jašareviću zakazan je za 23. avgust.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.08.2012. 18:23
Dotakli smo dno dna, jedan terorista se sprda sa citavom "drzavom". Dizem sidro i odlazim, sto bi rekao Darko Rundek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online