Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.08.2012.
19:09
Beta A

SDA: Mnogo je razloga za smenu Lagumdžije

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je smenjivanje ministra inostranih poslova BIH Zlatka Lagumdžije, ali ne zbog toga što je naložio da BiH u Ujedinjenim nacijama podrži Rezoluciju o Siriji, već jer ga smatra odgovornim za političku krizu i blokadu rada države.

U saopštenju SDA su navedeni razlozi za ostavku ili smenjivanje Lagumdžije, a prvi je njegovo insistiranja da postane predsedavajući Saveta ministara BiH, mada ta funkcija u ovom mandatu pripada predstavnicima hrvatskog naroda. Zato je formiranje Saveta kasnilo 15 meseci.

Stranka demokratske akcije (SDA) traži smenjivanje ministra inostranih poslova BIH Zlatka Lagumdžije, jer ga smatra odgovornim za političku krizu i blokadu rada države
 

SDA smatra Lagumdžiju odgovornim i za izbacivanje oba HDZ iz Vlade Federacije BiH čime su narušeni politički odnosi konstitutivnih naroda, a zamera mu i to što je posetu Republici Srpskoj predstavio kao zvaničnu posetu šefa diplomatije BiH.

Lagumdžija, po SDA, treba da podnese ostavku ili bude smenjen i zato što je pristao na "globalni fiskalni okvir" i ograničavanje državnog budžeta na iznos nedovoljan za funkcionisanje organa BiH. SDA Lagumdžiji zamera i pokušaj da izbaci SDA iz vlasti, iako je ta stranka, kako kaže o sebi, "legitimni predstavnik bošnjačkog naroda".

Lagumdžija koji je i lider Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), piše u saopštenju, odgovoran je i za nezakonito imenovanja članova Nadzornog odbora Federalne TV i za otvoren politički pritisak na taj javni RTV servis. On treba da bude smenjen, smatra SDA, i zbog insistiranja da policiju stavi pod svoju političku kontrolu i ugrozi njenu operativnu i finansijsku samostalnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i zbog "brutalnih napada na nezavisnost pravosudnog sistema".

Dodik: Lagumdžija, podnesi ostavku!

SDA tvrdi da je Lagumdžija povezan sa najvećim korupcijskim aferama u BiH, poput afera "Reket", "Bošnjački institut" i "Rudnap", te da je odgovoran zato što je Vlada Federacije BiH potpisala protokol vrednosti 12 milijardi KM sa "fantomskom firmom" koja nema ni jednu referencu za elektroenergetske i infrastrukturalne projekte.

Po SDA, Lagumdžija treba da podnese ostavku ili bude smenjen zato što je sa dva HDZ i Strankom za bolju budućnost (SBB) potpisao sporazum o sprovođenju presude u predmetu "Sejdić-Finci" čime bi, kako navodi SAD, bila legalizovana etnička podela BiH i realizovan projekt Milošević–Tuđman.

SDA je Lagumdžiju optužila i za narušavanja autonomije univerziteta i pokušaja ukidanja veronauke u školama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online