Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 08.08.2012.
04:41
Press A

Država ne štiti Srpkinju silovanu u Crnoj Gori

Srpski konzulat u Crnoj Gori tek posle sedam dana reagovao je na molbu Rade Rabrenović (32), žrtve silovanja u Budvi, da joj pruži pomoć i zaštiti je od pretnji smrću koje dobija od ruskog državljanina E. B. Iz konzulata su pozvali Rabrenovićevu i rekli joj da su "preduzeli određene mere", ali naša državljanka ističe da se i dalje oseća nesigurno.

Foto - ilustracija: Srpska diplomatija bedno reagovala i nije ni pokušala da zaštiti našu državljanku, koja je prijavila silovanje u Crnoj Gori
 

Kako piše beogradski "Pres", Rabrenovićeva je još 30. jula bila u konzulatu Srbije u Herceg Novom. Našim službenicima je rekla da je silovana, a da su je u crnogorskoj policiji uveravali da odustane od prijave protiv napasnika, ruskog državljanina E. B, inače suvlasnika kazina u budvanskom hotelu "Avala". Takođe, navela je da od tada stalno dobija pretnje.


Nedelju dana agonije

- Pozvali su me tek sledećeg ponedeljka, 6. avgusta, i raspitivali se o mom slučaju. Rekli su mi da su preduzeli određene mere i da su se obratili crnogorskoj policiji i na tome se naš razgovor završio. Moja situacija i dalje je nepromenjena. Još uvek dobijam pretnje, ali uprkos tome neću dolaziti u Srbiju - rekla je Rabrenovićeva za "Pres", i dodala:


- I u Srbiji je pukla bruka. Sada mi je svejedno da li ću ovde živeti ili ću se vratiti u svoju zemlju, gde će me svi gledati ispod oka. Tako da sam odlučila da ostanem ovde u Crnoj Gori, pa šta bude.


Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije nije bilo odgovora novinarima zašto je našem konzulatu bilo potrebno čitavih nedelju dana da nešto preduzme, a u konzulatu u Herceg Novom rekli su da ne smeju da daju bilo kakav komentar u vezi s ovim slučajem.


Bivši sudija Goran Petronijević smatra da činjenica da je konzulatu u Crnoj Gori trebalo toliko vremena da kontaktira Radu Rabrenović govori o ozbiljnom i nedopustivom nemaru državnih činovnika zaposlenih u ovom diplomatskom predstavništvu.


Urušena diplomatija

- Bez obzira na to da li je žena silovana ili nije, diplomatsko-konzularna služba naše zemlje je dužna da reaguje čim joj se državljanin Srbije obrati sa molbom da ga zaštiti i pomogne. To je prvi i osnovni zadatak takve službe na svakoj tački zemaljske kugle - navodi Petronijević.


On ističe da je nedopustivo da služba reaguje nakon sedam dan od trenutka kada joj se za pomoć obrati državljanin.


- Oni moraju istog trenutka da reaguju, jer se izdvajaju velika sredstva za te službe, a to sve plaćaju upravo državljani koje su oni dužni da zaštite. Kako da se naš državljanin oseća sigurno u inostranstvu kada zna da mu njegova država neće pomoći, a to joj je primaran zadatak - naglašava Petronijević.


Naš sagovornik neprihvatljivo sporu reakciju srpskog konzulata u Crnoj Gori objašnjava urušenom diplomatijom.


- Srpska diplomatija je u poslednjih deset godina potpuno razorena. Ona se svela na plaćanje političkih zasluga pojedinaca. I zato se događaju ovakvi slučajevi gde se iskazuje nedopustiv nemar. Jer ti ljudi ne znaju šta treba da rade i ne znaju da je njihov primaran cilj da pomognu Srbinu, pa bila to krađa pasoša ili silovanje. To je sve ozbiljan nemar - zaključio je Petronijević.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.08.2012. 10:03
Objavili ste puno ime i prezime zrtve silovanja !!! Fali jos broj telefona i postanska adresa ...
Sreda 08.08.2012. 08:50
s jedne strane - baš je našla kome će da se žali... pa gde sad, u sred sezone kupanja, da se "diplomate" bave ovim slučajem? a sa druge strane - ne razumem ni nju, koja kaže da će, iako silovana i iako joj je prećeno, ostati u CG..???
Sreda 08.08.2012. 11:15
A DA JE NEKO SILOVAO NEKU OD NJIHOVIH SUPRUGA ILI DECU PA "PRESAMITIO" I NEKOG OD TIH DIPLOMATA, DA VIDIŠ KAKO BI REAGOVALI, OVAKO, PA JOŠ I NA OVOJ VRUĆINI...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online