Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 05.08.2012.
00:43
Vestionline A

Sveštenik: Stepinac je bio mučenik, kao Isus

Monsinjor Juraj Jezerinac, vojni ordinarij - najviši vojni sveštenik Hrvatske je u subotu uveče na misi na Kninskoj tvrđavi, uoči obeležavanja 17. godišnjice progona Srba tokom akcije "Oluja", pozvao na očuvanje istine o Domovinskom ratu i o "njegovim plemenitim ciljevima".

Jezerinac je pozvao da se trajno pamte "velika dela, zanos i ljubav kojom su hrvatski branitelji krenuli u obranu domovine, a mnogi su dali i svoje živote". Vojni ordinarij je rekao da su u istoriji postojali mnogi nepravedni sudovi koji su osudili, na primer, Isusa Krista ili kardinala Alojzija Stepinca, prenosi agencija HINA.

Na početku mise Jezerinac je preneo pozdrave, kako je rekao, "naših generala iz Haga", posebno Anta Gotovine i Mladena Markača. "Nedavno sam služio misu u Hagu i oni su zahvalili za podršku", kazao je Jezerinac.

Progon i ubijanje Srba ''plemenit cilj'': Juraj Jezerinac

Na misi na Kninskoj tvrđavi bili su vršilac dužnosti predsednika Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske, general Drago Lovrić.

Predsednik Hrvatski Ivo Josipović je u subotu u Sinju rekao da treba poštovati žrtve "Oluje" srpske nacionalnosti i pozdravio najavu dolaska nekog od čelnika srpske nacionalne manjine na nedeljnu proslavu 17. godišnjice te akcije.

"S jedne strane to će značiti da je celokupno hrvatsko stanovništvo, pa i srpska manjina, prihvatilo 'Oluju' kao pobedu Hrvatske, kao pobedu demokratije, i konačno prihvatilo Hrvatsku kao svoju domovinu. To, naravno, uključuje i našu obavezu da razumemo da su i naši sugrađani srpske nacionalnosti, mnogi bez svoje krivice,
bili žrtve rata. Treba i njihovu žrtvu ceniti i poštovati", ukazao je Josipović.

Predsednik je zatražio da se "maksimalno pozitivno" dočeka dolazak predsednika Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakule na proslavu. U Hrvatskoj se danas obeležava godišnjica "Oluje" kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branilaca, a centralna svečanost biće u Kninu.

"Oluja" je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske. Nema preciznih podataka o žrtvama, a, po nekim izvorima, nestalo je između 677 i 1.960 Srba.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.08.2012. 01:26
Mora da je na nekoj drogi posle ovakve izjave,pa nije Tito zakuco Stepnca na krst........jos mu je isao u posetu i dao sve zivo !!
Nedelja 05.08.2012. 03:06
Da li znaš kako je završio Francetić ? Srpski seljak mu sjekirom razbio glavu. Ni titini doktori ga nisu mogli spasiti. Nije mu pomogao Šmajser koji je imao. Doći će srpski seljaci glave ustašama i šiptarima, kada odu USA nigeri.
Nedelja 05.08.2012. 05:53
Sta, danas se tako zove covek koji ubija i muci druge...MUCENIK
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online