Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.07.2012.
13:03
B. Miličić - Vesti A

"Igre bez granica" hrvatske države

Bračni par Momčilo i Mira Tomašević iz Hrvatske, prosvetni radnici u penziji i izbeglice u Srbiji duže od 20 godina pokušavaju da vrate otetu imovinu u Vodicama, kod Šibenika. Zahvaljujući upornosti sina Alena, još nisu odustali od zahteva da im se vrati na silu oduzeta imovina velike vrednosti, iako sve češće i sami shvataju da hrvatska država sa desetinama hiljada Srba - vodi "igre bez granica".

Oteta kuća u Vodicama


U decembru 1991. Momčilo Tomašević je sačinio predugovor o zameni imovine sa Brankom Marićem iz Knina verujući da će se predratno stanje u Hrvatskoj smiriti i da će ponovo svako doći na svoje.

On je u Vodicama kod Šibenika 1990. završio gradnju kuće-hotela od 960 kvadrata i nadao se da će, kao penzioneri on i supruga, moći lepo da žive od izdavanja soba u turističkoj sezoni.

Kuća-hotel


Momčilo i Mira Tomašević su kreditima sagradili kuću na tri sprata sa potkrovljem u kojoj je 14 soba, pet kuhinja i po devet kupatila i NjC. Objekat je bio u potpunosti opremljen 1990. i trebalo je da primi prve turiste već 1991. I dok je Marićev sin uzurpirao tu kuću Tomaševića, on je kuću u Kninu koju je trebao da koristi Momčilo Tomašević, izdao uz naknadu izbeglicama iz Bosne i Hercegovine.

Međutim, pripreme za rat u Hrvatskoj i sve teži položaj Srba, navele su ga na pomisao da bi mogao sačuvati imovinu, ako je zameni sa Brankom Marićem iz Knina.

Oni su 17. decembra 1991. sačinili predugovor o zameni nekretnina, koji Tomašević nikad nije potpisao, niti je predugovor zvanično overen.
Za svoj objekat na tri sprata u Vodicama, Tomašević je trebalo da u zamenu dobije nedovršenu jednospratnu kuću Branka Marića u Kninu, koja je sazidana na zemljištu koje ima više vlasnika. Već u decembru 1991. u Tomaševićevu kuću u Vodicama uselio je Jandre Marić, sin Brankov.

Od tada do danas Momčilo pokušava da vrati svoju otetu imovinu, ali bez uspeha. Čak mu je i advokat koga je angažovao odmogao, jer je umesto Momčila Tomaševića stavio potpis kojim je prepisao njegovu kuću na Branka Marića.


- Prošli smo sve sudske instance u Hrvatskoj i stigli do Ustavnog suda Hrvatske, koji je doneo rešenje 19. januara ove godine koje smo mi dobili tek u maju. U želji da shvatimo rešenje Ustavnog suda Hrvatske bio sam kod advokata u Srbiji, ali i u "Veritasu" koji vodi Savo Štrbac i svi su bili jedinstveni u oceni da je odbacivanje ustavne tužbe teško shvatljiv čin.

U rešenju stoji da "ne postoje pretpostavke za odlučivanje o biti stvari i da se ne radi o povredi ustavnog prava", te da Ustavni sud Hrvatske ima zadatak da "zaštiti pojedinačna ljudska prava i temeljne slobode". A ako je bilo nezakonitosti u redovnom sudskom postupku "onda pravnu zaštitu pružaju redovni i specijalizovani sudovi".

Ovo rešenje i dosad donete pa odbačene sudske odluke, kao i odbijanje da se izvrši revizija celog sudskog postupka, jasno govore da Hrvatska "igra na vreme". Razvlačenje postupka i namerno probijanje rokova, opstrukcija, otvoreno stajanje više advokata na stranu Branka Marića i krivotvorenje očevog potpisa u slučaju prepisa naše kuće govore na šta su sve spremni oni koji žele da otmu tuđu

Pretnje i napadi


Već 1991. počeli su problemi Tomaševića sa ratobornim pojedincima u okruženju, koje je štitila država. Tako je njihov sin Alen fizički napadnut na ulici, na njega su pucali iz vatrenog oružja, razbijen mu je auto, a minirana je i garaža Momčilovog brata čija kuća se nalazila do njihove. Sve je to bilo deo tadašnje politike koja je dala rezultat u progonu nekoliko stotina hiljada Srba iz Hrvatske.

imovinu - ističe Alen Tomašević i dodaje da je ubeđen da će ipak stići do pravde.
Postavlja se i pitanje - kakvu poruku šalje hrvatsko pravosuđe Srbima proteranim sa svojih ognjišta u Hrvatskoj, ali i da li to EU, kojoj bi uskoro trebalo da pristupi i Hrvatska, sve to vidi i toleriše?


Momčilo i Mira Tomašević su danas hrvatski državljani sa 66 godina radnog staža u prosveti, koji su ostvarili u Osnovnoj školi "Braća Ribar" u Bribirskim Mostinama. Sud im je bespravno oduzeo kuću u Vodicama, stan u selu Međare je porušen, a za obnovu porušene porodične kuće u Morpolači nisu mogli dobiti pomoć, jer su 1991. bili prijavljeni u Šibeniku.


Posledice toga na svom zdravlju je osetio Momčilo Tomašević. On je 2003. preživeo moždani udar, 2004. je dobio šećer, a 2005. operisao je žuč. Danas on i supruga žive u Novim Banovcima, kod Beograda kao izbeglice, a u njihovoj kući-hotelu duže od 20 godina živi porodica Jandre Marića koji su nasilno ušli u objekat decembra 1991.

Hrvatsko pravosuđe nije ništa uradilo da bi otetu imovinu vratilo njenom vlasniku. Sličnih primera ima mnogo, ali nema mnogo onih koji su uporni i odlučni kao Alen Tomašević da idu do kraja s verom da će pravda konačno pobediti.   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online