Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 29.07.2012.
16:36
Jutarnji list A

Hrvatska vojska daje zemlju za aerodrom

U svetu nije retko da se odmah pored civilnog aerodroma nalazi i baza s vojnim avionima. Međutim, aerodrom Zagreb neobičan je primer u Evropi da je aerodrom glavnog grada istovremeno i vazduhoplovna baza, i da deli samo jednu pistu za civilne i vojne potrebe.

Zagrebački aerodrom bi uskoro trebalo da bude modernizovani, zahvaljujući i odricanju vojske
 

Na lokaciji gde su danas smešteni vojni avioni i helikopteri za otprilike šest meseci biće građevinski kranovi, radnici će iz zemlje čupati instalacije, bageri će rušiti kopove u kojima su decenijama bili smešteni borbeni avioni.


U naredne dve godine na tom mestu trebalo bi da nikne nova zgrada putničkog terminala zagrebačkog aerodroma. Potpuno zastakljena, savremenog izgleda, zgrada će se prostirati na 65.860 kvadratnih metara.


Najveći deo zgrade i garaže za avione nalaziće se upravo na današnjem vojnom delu aerodroma. Vojska se za te potrebe odrekla 55 hektara zemljišta. Koliko joj je ostalo? To je, naravno, stroga vojna tajna, puiše hrvatski Jutarnji list.
 

Veći kapacitet

Aerodrom će moći da primi 8, 2 miliona putnika. Unutar njega trebalo bi da bude smešteno 42 šaltera za prijavu putnika, 34 za međunarodne letove i 8 za domaće. Sa spoljne strane zgrade predviđen je prostor za avione od 100 hiljada kvadratnih metara, a na parkiralištima za putnike biće mesta za 1200 automobila.

"Ostatak površine na kojoj se nalazi Vazdušna baza Pleso kapacitetom potpuno zadovoljava sadašnje i buduće potrebe vazduhoplovstva", stoji u odgovoru Ministarstva odbrane na pitanje o površini zemljišta na kojoj će se u budućnosti prostirati Vazdušna baza Pleso.


Nova blještava staklena zgrada biće potpuna suprotnost sadašnjem sivilui koja vlada tim područjem. Vojnicima i nije previše žao što će ostati bez dela baze: "Bar će nam ostati manje trave za košenjei", uz osmeh kaže jedan vojnik.


U delu baze koju vojska prepušta uglavnom se nalaze napušteni otvoreni i zatvoreni kaponiri. Prevedeno s vojne terminologije, reč je o otvorenim i zatvorenim parking mestima za vojne avione.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.07.2012. 09:34
Urednice, sta je nas briga sta ce hrvati uraditi sa svojim aerodrumom? Kakve su Vam to vesti? Mene licno interesuju drugi narodi nego oni. Srbima su bliskiji narodi Mexica, Papue Nove Gvineje itd nego sto su to hrvati, bosnjaci, slovenci , siptari itd!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online