Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.07.2012.
10:10
Novostionline A

BiH: Srbi hoće u vlast

Srbi u dolini Neretve sa velikom pažnjom i nadanjima očekuju oktobarske lokalne izbore. Računaju da će konačno, posle 17 godina, dobiti mesta u lokalnoj samoupravi. Očekuju to Srbi u Mostaru, Čapljini, Stocu - gradovima u kojima su pre rata bili konstitutivan narod.

Srbi u dolini Neretve sa velikom pažnjom i nadanjima očekuju oktobarske lokalne izbore
 

Mostar, centar Hercegovine, ima najviše šansi da pređe cenzus od 1.500 glasova i konačno dobije Srbe u izvršnoj vlasti.

Prijave i faskom

 

Da bi se ostvarili planovi Srba, obezbedila mesta u lokalnoj vlasti Mostara, Čapljine i Stoca, uz one koji su se vratili u zavičaj iz izbeglištva računa se i na Srbe iz ovih gradova koji su izvadili lične karte, a žive u susednim državama.

 

Takvih je samo iz Mostara 7.000, Čapljine oko 800, Stoca preko 200. Svi oni mogu glasati, uz prijavu za glasanje, a svoje obaveze mogu da ostvare tako što će uredno popunjene prijave uputiti faksom ili elektronskim putem.

- Mostar je specifičan slučaj, u kojem je nametnut Statut i izborni zakon koji je onemogućavao Srbe da uđu u lokalnu samoupravu. Zbog toga su u ovom gradu odlagani izbori, a Ustavni sud BiH poništio je nametnuti Statut. Sada imamo realne šanse da u Gradskom veću dobijemo četiri mesta za naše predstavnike. Ulazak u vlast bio bi od nemerljive koristi i značaja za povratak Srba i rešavanje brojnih problema - kaže Petar Sredanović, predsednik regionalnog odbora SNSD, čija stranka izlazi na izbore.

Identična situacija je i u Čapljini, gde Srbi - povratnici traže i očekuju mesta u lokalnoj samoupravi.

- Po registrovanim glasačima pravo glasa ima 1.500 građana srpske nacionalnosti, što nam obezbeđuje tri većnika - ističe Mitar Mićo Puhalo, građevinski inženjer, nosilac srpske liste na kojoj je 12 kandidata.

Inače, Srbi u Čapljini na lokalne izbore izlaze od 2006. godine bez rezultata, jer je odziv glasača bio mali. Sada su šanse da uđu u vlast velike, posebno što na listi kandidata dominiraju mladi, među kojima su i dva studenta: Bojan Ekmečić i Manojlo Lojpur. Istovremeno, izvršene su i pripreme koje će, uvereni su Srbi iz Čapljine, obezbediti da izlaznost bude veća i da Srbi dobiju mesto u opštinskim organima vlasti.

I u susednom Stocu ista slika, prvi put posle ratnih događanja, Srbi u ovom hercegovačkom gradu imaju šansu da uđu u lokalnu vlast.

- Računamo da možemo dobiti jednog većnika u SO Stolac. Treba nam 250 glasova. Uz povratnike računamo i na Srbe, naše sugrađane koji imaju lične karte, a žive u Srbiji i Crnoj Gori - kaže Dalibor Ivković, diplomirani pravnik i nosilac liste na kojoj su još Stanka Soldo, Nedeljko Đogo i Dobrislav Pudar.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.07.2012. 13:52
Sto da rasprodaju crni grujo. To oni samo i cekaju. Pa da postanemo tikve bez korjenja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online