Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 21.07.2012.
17:49
telegraf.rs A

Biljana Plavšić: "Karadžić hteo da se kruniše za kralja!"

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić rekla je za telegraf.rs "da ako je suština kompletna ljudska vrednost, onda je ta suština general Mladić" i dodala da je Radovan Karadžić hteo da se kruniše za kralja.

Biljana Plavšić: O Radovanu Karadžiću nemam lepo mišljenje
 

Nekadašnju predsednicu Republike Srpske i hašku optuženicu Biljanu Plavšić novinari telegrafa.rs zatekli su u Beogradu na parastosu generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću.


Odakle vi na pomenu generalu Mihailoviću?

- Ja svake godine dolazim na parastos generalu Draži Mihailoviću, jer sam veliki poštovalac njegovog lika i dela. Samo u periodu mog odsluženja zatvorske kazne u Švedskoj nisam bila u prilici da dođem, ali sam tamo sve vreme palila sveću njemu u pomen.


Šta za vas predstavlja Mihailović?

- Srbi su, dozvolivši da Draža bude ubijen, napravili jednu veliku istorijsku grešku, koju i danas skupo plaćamo, a da je tada bilo pameti, pa da smo se 1941. godine svrstali iza leđa Mihailovića, a ne na stranu Josipa Broza Tita, Srbija ne bi bila u ovakvom položaju kao što je danas. Ovako, učinjena je greška koja se teško može ispraviti i sve što možemo danas učiniti jeste da upalimo sveću njemu u čast.


Da li ste i u vreme svog predsedničkog mandata u Republici Srpskoj odavali pomen generalu i kako su na to tada gledali u Srbiji?

- Jesam, i tada sam odavala pomen generalu Draži, a tadašnji predsednik Slobodan Milošević nije blagonaklono gledao na to. Jednom prilikom sam imala raspravu sa njim. Sećam se da sam mu rekla da idem u crkvu da upalim sveću za Dražu, na šta me je on pretećim glasom pitao: “Kome?”. Odgovorila sam mu: “Idem da upalim sveću mom junaku, a ne tvom Titu!”.


Kako procenjujete trenutni položaj Srbije na Balkanu i u Evropi?

- Nije moje da sudim, ali mislim da je Srbija u lošem položaju. Mi smo često na nekakvim raskrsnicama, a, nažalost, uvek se izabere pogrešan put i nikada ništa iz svojih grešaka ne naučimo. Stalno se komad po komad srpske teritorije otima, a ona ništa nije u stanju da uradi.


Kakvo je vaše mišljenje o Ratku Mladiću i njegovoj borbi u Hagu?

- O Ratku Mladiću nemam da kažem nijednu ružnu reč. Ako je suština kompletna ljudska vrednost, onda je ta suština general Mladić. Sve što bih o njemu rekla već sam napisala tokom svog boravka u švedskom zatvoru u svojoj knjizi “Svedočim” i ništa tome ne bih ni dodala ni oduzela.


Da li imate takvo mišljenje i o bivšem predsedniku Republike Srpske i haškom optuženiku Radovanu Karadžiću?

- O njemu nemam lepo mišljenje zato što je Radovan Karadžić proterao princa Tomislava i sve Karađorđeviće iz Republike Srpske, jer je želeo da uspostavi novu narodnu dinastiju i da se lično “kruniše za kralja”.


Dolazite li često u Beograd i Srbiju?

- Dolazim. Ja Beograd volim i osećam ga svojim, volim ljude u njemu i kada god sam u prilici ja sam tu.


Kako vas služi zdravlje i kako se osećate?

- Osećam se dobro, zdrava sam, mada me godine polako sustižu. Po prirodi sam veliki borac i dokle god mogu da stanem na noge, boriću se, dolaziću u Beograd i u svoju Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online