Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 21.07.2012.
15:04
Dojče vele A

Da li je u Srpskoj pronađena nafta?

Izjavu predsednika Milorada Dodika o pronalasku nafte u Republici Srpskoj zbog čega im neće biti potreban kredit MMF-a, još niko nije ni potvrdio ni demantovao.

Naftna polja
 

Mogu li nalazišta nafte i zlata preobraziti Republiku Srpsku i BiH iz jedne od najsiromašnijih zemalja Europe u malo bogatij ili su izjave političara tek podgrejavanje nade u bolju budućnost kod sve siromašnijih građana, tema je kojom se bavio "Dojče vele".

Ova redakcija je četiri dana bezuspešno tražili odgovor od resornog ministra u Vladi RS Željka Kovačevića na pitanje je li tačno da je u RS pronađena nafta.

Jedna od službenica u entitetskom Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva rekla je, nezvanično, da "ne očekujemo od ministra da demantuje predsednika“.

Politički analitičar Aleksandar Trifunović kaže da Dodikovu izjavu treba posmatrati, ne kao nešto što je zasnovano na činjenicama, već kao nadu da će se dogoditi čudo koje će spasiti ekonomiju RS i BiH od potpunog sunovrata.

"Međutim, s tom nadom postoji jedan vrlo logičan problem, a to je da su ruske kompanije dobile koncesiju na istraživanje i eksploataciju nafte i sva nafta koja se eventualno nađe u narednih 100 godina pripašće tim kompanijama s jednim mizernim postotkom koji bi išao Republici Srpskoj. Tako da građani RS, ako se nafta i pronađe, od tog pronalaska neće osetiti nikakvo blagostanje“, kaže Trifunović za DW.

Vlada Republike Srpske je, podsetimo, koncesiju na istraživanje i eksploataciju nafte u tom entitetu bez javnog konkursa dala Jadran-Naftagasu, koji je u vlasništvu ruskih kompanija Njeftegasinkora i Zarubrežnjefa. Za istraživanje nafte Jadran-Naftagas dužan je da plati samo milion i po konvertabilnih maraka, dok bi od eventualne eksploatacije "crnog zlata“, kao koncesionu naknadu plaćao četiri odsto od bruto prihoda ostvarenog prodajom nafte i plina, mada u drugim zemljama takva naknada iznosi između 20 i 30 odsto. U Federaciji BiH, takođe, bez javnog konkursa posao istraživanja nafte dodeljen je svetski poznatoj kompaniji Šel.

Sejfudin Vrabac, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli kaže kako su u BiH nafta i zlato davno otkriveni.

"Evidentno je da je na prostoru BiH nafta otkrivena još pre Drugog svetskog rata. Ne samo otkrivena, već je i oko 800 tona nafte eksploatisano na prostoru tuzlanskog bazena i to je bila prva eksploatacija nafte na prostoru bivše Jugoslavije. S druge strane, pak, poznato je recimo i da je u reci Lašvi ispirano zlato, da je to zlatonosna reka“, kaže Vrabac.

Karakteristika dosadašnjih istraživanja nafte je, dodaje, da su rađena na plićim nivoima zemljine kore. Dubine su bile do dve hiljade metara, a poznato je u svetu da te bušotine idu i do 15.000 metara. Najviše izgleda, po njegovim rečima, da se pronađe nafta imaju severna područja BiH i područje tuzlanskog bazena. No, napominje kako za sada ne postoje aktivne bušotine koje bi potvrdile pronalazak nafte bilo gde u BiH, pa ni u Republici Srpskoj.

Profesor Vrabac kaže da su potrebna ogromna ulaganja i dugogodišnja istraživanja kako bi se otkrilo neko ležište nafte ili zlata.

"Kad se uradi prva bušotina kojom se pronađe nafta, to je tek početak, ponekad je potrebno i 10 godina da se okonturi ležište i definišu kvalitativne i kvanitativne karakteristike tog ležišta. To su najrizičnija istraživanja, jer na terenu, koji može biti perspektivan za pronalazak nafte, možete uradite i 200 bušotina, a da ne nađete naftu“, kaže on.

"Uprkos bombastičnim medijskim naslovima nade koje podgrejavaju političari da građane BiH uskoro, po pronalasku nafte i zlata, čeka blagostanje, nisu realne“, ističe profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli.

POVEZANE VESTI

Subota 21.07.2012. 15:28
Pre ce biti da su naleteli na neku zakopanu cisternu ...!
Subota 21.07.2012. 15:59
Нафте има свуда, само треба довољно дубоко бушити: http://www.ivonazivkovic.net/istina%20o%20nafti.htm
Ponedeljak 23.07.2012. 09:03
Opet analitičari.Ja ne znam ni jednu zemlju na svijetu koja se nije obogatila naftom.Kako RS i BIH neće imati ništa?Pošto se sirova nafta uvozi,smanjio bi se vanjsko-trgovinski deficit za milijardu KM,PDV od 17 % za prerađenu naftu bi ostao u RS+naknada od 4 %.Povećao bi se budžet,a samim tim i građanima ,koji primaju platu iz budžeta plate,subvencije za poljoprivredu,..........SAMO DA JE IMA..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online