Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 20.07.2012.
17:04
Beta A

Svedok: Mladić pretio Unproforu

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, holandski oficiri Elko Koster posvedočio je da mu je general Mladić posle zauzimanja Srebrenice u julu 1995. rekao da će "biti u nevolji", ako se suprostavi odvođenju Muslimana, javljaju beogradske agencije.

Bivši komandant Vojske Republike Sprske Ratko Mladić
 

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid nad više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS zauzela Srebrenicu, 11. jula 1995. Generalu Mladiću (69) na teret je stavljena i deportacija desetina hiljada muslimanskih žena, dece i staraca.

Svedok Koster, koji je tada bio poručnik u holandskom bataljonu Unprofora u Potočarima kod Srebrenice, izjavio je da su "hiljade" muslimanskih civila posla pada enklave utočište potražile u blizini te baze.

Opisujući susret sa generalom Mladićem u Potočarima, 12. jula, Koster je rekao da ga je Mladić obavestio da će započeti evakuaciju civila. Na Kosterovu primedbu da komandant Unprofora nije bio obavešten o tom planu, Mladić je uzvratio da ga "ne interesuje komandant".

Koster je izjavio da je na njegov protest, Mladić odvratio da će "ako mu se suprotstavi, biti u nevolji".

Delimičan snimak tog razgovora, tužioci su prikazali u sudnici. Mladić na snimku kaže i da će "svi koji to žele" biti odvedeni autobusima.

Po rečima svedoka, pripadnici VRS su zatim meštane Srebrenice usmeravali ka autobusima koji su pristigli, odvajajući vojno sposobne muškarce koje su upućivali u "belu kuću". Koster je ispričao i kako je sprečio srpske vojnike da jednog dečaka od 15-16 godina odvoje od majke.

Na pitanje tužioca da li su i vojnici Unprofora pomagali u odvajanju muškaraca, svedok je odgovorio odrečno, naglašavajući da su to činile samo snage bosanskih Srba.

U drugom susretu istog dana, general Mladić pitao je Kostera "da li je video neke muslimanske vojnike", a oficir Unprofora odgovorio je, kako je posvedočio, da nije, a da ne bi rekao i da jeste.

Svedok je izjavio i da su 13. jula 1995. u Potočarima holandski vojnici Unprofora pronašli devet tela ubijenih muškaraca.

"Video sam devet leševa, ležali su potrbuške, otprilike u liniji, a na leđima su imali rane od hitaca iz vatrenog oružja", kazao je Koster.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Nenad Petrušić pitao je svedoka da li zna jesu li te žrtve bili Muslimani ili Srbi. Svedok je odgovorio odrečno.

Na pitanje da li je znao da je prebacivanje muslimanskog stanovništva u Kladanj bilo dogovoreno na sastanku njegovog komandanta Toma Karemansa sa Mladićem, Koster je odgovorio da je saznao da je takav dogovor "u jednom trenutku" bio postignut, ali da je to bilo pošto su autobusi već bili došli u Potočare.

Koster je potvrdio da su, pre pada Srebrenice, muslimanski borci zauzimali posmatračke punktove Unprofora i sa njih otvarali vatru na srpske položaje, kao i da su ubili jednog holandskog vojnika.

Suđenje Mladiću u Hagu biće nastavljeno 21. avgusta, posle letnje pauze u radu Tribunala.

General Mladić optužen je i za progon nesrpskog stanovništva širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Petak 20.07.2012. 17:57
Ал није ми јасно,како Хаг после Шешеља има и образа да настави са радом? Па Шешељ их је све раскринкао и провалио да плаћају сведоке да лажу ,и да појединим сведоцима су чак плаћали стан у Амстердаму..Хтели су муслимани а и хрвати да понове сценарио из другог светског рата,али је на чело српске војске стао и српског народа дошао његов најчеститији син,наследник Вожда Карађорђа ,Војводе Степе,и Живојина Мишића људска громада,огледало части и поштења,ГЕНЕРАЛ РАТКО МЛАДИЋ! РАТКО ХВАЛА ТИ,БОГ ТИ ДАО СРЕЋЕ,СРБСТВО ТЕ НИКАДА ЗАБОРАВИТ НЕЋЕ!
Petak 20.07.2012. 18:06
bitno da je holandski bataljon bio slep i gluv kada su jedinice nasera orlica orgijali po okolini srebrenice pod zastitom HOLANSKIH unproforaca (inace nama dragih) ...
Petak 20.07.2012. 17:12
Rat je...taktika je uterati strah u kosti nekome...to su i Hrvat i Bosanci radili...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online