Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.07.2012.
14:22
Beta A

Suđenje Mladiću: Preživeli opisao streljanje srebreničkih Muslimana

Zaštićeni svedok optužbe RM-255 opisao je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom kako je u julu 1995. kod sela Pilica kod Zvornika preživeo streljanje Muslimana iz Srebrenice koje je počinila Vojska Republike Srpske (VRS).

Svedok je sugerisao i da je na mestu zločina video generala Mladića, ali je tužilac Piter Mekloski rekao sudijama da se neće oslanjati na taj deo iskaza
 

Tadašnji komandant VRS, general Mladić optužen je za genocid nad više od 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto su snage pod njegovom kontrolom 11. jula 1995. zauzele tu enklavu.

Prema optužnici, na farmi Branjevo kod Pilice, 16. jula 1995. bilo je streljano oko 1.000 srebreničkih Muslimana.

Dajući iskaz bez drugih mera zaštite identiteta osim pseudonima, svedok u poodmakloj dobi ispričao je da su ga srpski vojnici odvojili od porodice 13. jula u Potočarima kod Srebrenice gde su muslimanski civili potražili utočište u blizini baze Unprofora.

Dvojicu odraslih sinova, koji su sa drugim muškarcima iz Srebrenice, krenuli u proboj šumom ka Tuzli, iako nisu bili vojnici, svedok nikada više nije video žive, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama kod Zvornika.

RM-255 posvedočio je da je iz Potočara, zajedno sa desetinama drugih Muslimana, bio prebačen u Bratunac, gde su dva dana proveli zatvoreni u školi bez hrane i sa malo vode. Neki od zarobljenika nisu se vratili pošto su ih srpski vojnici izveli.

Svedok i drugi Srebreničani 15. jula 1995. bili su prebačeni u selo Pilica kod Zvornika, iako su im pripadnici VRS rekli da idu u Tuzlu. Sutradan oko podne, srpski vojnici vezali su im ruke i prebacili ih do obližnje vojne farme Branjevo. Kada su stigli, RM-255 je, kako je izjavio, na livadi video beživotna tela, dok su odjekivali pucnjevi.

Muslimanima je zatim naređeno da legnu i na njih je otvorena vatra iz automatskog oružja, izjavio je svedok. Pošto nije bio pogođen, ležao je neko vreme među telima ubijenih, a onda je uspeo da odveže ruke i sa još četvoricom preživelih pobegne.

Posle nekoliko dana, predao se vojnoj policiji srpske vojske koja ga je prebacila u zarobljenički logor Batković kod Bijeljine. Oslobođen je u jesen 1995.

Svedok je sugerisao i da je na mestu zločina video generala Mladića, ali je tužilac Piter Mekloski rekao sudijama da se neće oslanjati na taj deo iskaza.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović predočio je svedoku spisak pripadnika Armije BiH na kojem je ime njegovog sina, a RM-255 je prihvatio da je "možda bio na popisu".

Na pitanje branioca ko je meštanima Srebrenice rekao da 11. jula 1995. krenu ka Potočarima, svedok je odgovorio: "Granate, koje nisu birale dal' je vojnik, žena ili dete... Narod je znao da srpska vojska ubija redom i, kao požar, ne ostavlja ništa za sobom".

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra.

General Mladić (69) optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online