Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.07.2012.
18:58
Beta A

Merčepu ukinut pritvor zbog lošeg zdravlja

Ratnom savetniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991, danas je ukinut pritvor u kojem se nalazio od hapšenja 2010, saopštio je Županijski sud u Zagrebu.

Merčepu se sudilo zbog toga što je, prema navodima optužnice, kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991.
 

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je pritvor Merčepu zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja i neprimerenih uslova u zatvorskoj bolnici u kojoj je proveo većinu vremena od hapšenja krajem 2010. U saopštenju objavljenom na interent stranicama suda navodi se da je vanraspravno veće, po razmatranju opsežne medicinske dokumentacije utvrdilo da je "Merčep osoba s brojnim i ozbiljnim zdravstvenim tegobama i da mu, s obzirom na uslove u bolnici za osobe lišene
slobode, nije moguće pružiti adekvatnu lekarsku brigu i potrebnu fizikalnu terapiju".

Veštak je, kako se dalje dodaje, utvrdio da kod optuženog postoji "konstantna opasnost funkcionalnog pogoršanja ukoliko se ne sprovodi fizikalna terapija", kao i da postoji rizik i opasnost za bitno pogoršanje funkcionalnog i psihičkog stanja.

"Shodno tome, veće je zaključilo da bi se daljim zadržavanjem optuženika u pritvoru teško povredile vrednosti iz člana 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima, u kojoj je propisano da niko neće biti podvrgnut torturi, neljudskom ili ponižavajućem postupku ili kažnjavanju", naveo je sud.

Vanraspravno već suda u Zagrebu je odlučivalo o pritvoru pošto je Vrhovni sud ukinuo njegovo ranije rešenje o produženju pritvora i vratio slučaj na novo odlučivanje uz preporuku da o uslovima pritvaranja traže izjašnjavanje Bolnice za osobe lišene slobode.

Zbog moždanog udara koji je imao pre nekoliko godina, Merčep je odmah po hapšenju krajem 2010. smešten u zatvorsku bolnicu, a podizanje optužnice sredinom 2011. godine dočekao je u banji. Veštačenjem je utvrđeno da je on sposoban za suđenje uz napomenu da tokom procesa mora da bude pod kontrolom lekara.

Ratnom savetniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Merčepu sudilo se zbog toga što je, prema navodima optužnice, kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991.

Optužica tereti Merčepa za ubistvo 43 osobe među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe. Merčep je na početku suđenja 10. februara odbacio krivicu za ratni zločin.

POVEZANE VESTI

Petak 06.07.2012. 00:25
Ustaše oslobodile ustašu u zemlji endehaziji, jaka stvar!
Petak 06.07.2012. 07:39
Nadam se da ce nasa Vlada reagovati i uputiti zalbenom vecu Haskog Tribunala prigovor o teskom krsenju zakona o ratnim zlocinima a od strane Hrvatske. takodjer , nadam se da ce Vlada uputiti isti prigovor EU i zemljama koje imaju uticaj oko buduceg prijema Hrvatske u EU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online