Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 05.07.2012.
00:42
vecernji.hr A

Puhovski: U Jasenovcu ne sme da se čuje hrvatska himna

U Jasenovcu ne bi smela da se izvodi hrvatska himna, rekao je politički analitičar Žarko Puhovski na skupu posvećenom Blajburgu. Publika ga je zbog ove izjave zasula salvama uvreda, a on je uzvratio rečima da uskoro ide u penziju i da neće još dugo raditi.

Žarko Puhovski razbesneo hrvatske veterane
 

Politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski izazvao je burne reakcije na skupu posvećenom Blajburgu kada je rekao da u Jasenovcu ne bi smela da se izvodi hrvatska himna.


Okrugli sto održan je u Udruženju vojnih invalida Domovinskog rata, koji su ispunili salu do poslednjeg mesta. Puhovski je rekao da je Blajburg bio dobro organizovan zločin i da Hrvatska treba da ga obeležava, prenosi hrvatski "Večernji list".

"Ne mislim, međutim, da mesto sećanja treba da bude Blajburg, jer je njime manipulisano, pa se govori da su u najvećem broju stradali Hrvati, ali je istina da je tamo bio veliki broj žrtava Srba, Slovenaca, Rusa i Čerkeza", dodao je Puhovski.

On smatra da bi mesto sećanja trebalo da bude u Hrvatskoj, Markovo polje u Sesvetama ili negde drugde. "Šta god odabrali, na tom mestu ustaške uniforme ne smeju da budu zabranjene, jer su i oni među žrtvama, kao što mislim da u Jasenovcu ne sme da se izvodi hrvatska himna, jer su njome svako jutro budili logoraše", rekao je Puhovski i izazvao urnebes u dvorani.

U usijanoj atmosferi publika je Puhovskog zasula salvama uvreda i uzaludni su bili svi napori organizatora, pukovnika Mirka Ljubičića Švepsa, da smiri prisutne. Puhovski je, nadglašavajući prisutne, uspeo da kaže da je i gradska uprava Dahaua posle Drugog svetskog rata odlučila da više nikada neće istaći nemačka zastavu, "što ne znači da Dahau nije u Nemačkoj, nego da se iskazuje poštovanje prema žrtvama".

Veterani su na to reagovali još žučnije i zahtevali da se Puhovskom oduzme reč, uz obrazloženje da više ne sme da ih vređa. Pre nego što je odustao od daljeg govora, Puhovski je samo uzvratio: "Ako vam je za utehu, uskoro idem u penziju i neću to još dugo raditi", prenosi "Večernji list".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.07.2012. 01:01
Ni HIMNA ni Hrvatska NOGA .. da ne gaze po kostima stotine hiljada pobijenih u Jasenovcu !
Četvrtak 05.07.2012. 01:13
ma covek 100% u pravu !
Četvrtak 05.07.2012. 03:25
Био је виђен и у нашим политичким ТВ емисијама и увек велики реалиста.Интересантан човек.Истина је његова врлина.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online