Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 04.07.2012.
20:57
Beta A

Hag odbio Karadžićev zahtev da ispituje svedoke u exYU gradovima

Haški tribunal odbio je danas zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kome se sudi po optužnici za genocid i ratne zločine u BiH, da tokom njegove predstojeće odbrane sud po nedelju dana zaseda u Sarajevu, Banjaluci i Beogradu.

Karadžić hteo da uživo ispita svedoke koje služe zatvorske kazne po exYu republikama

U odluci, raspravno veće naznačilo je da nije dovoljan Karadžićev argument da bi delimično premeštanje procesa u bivšu Jugoslaviju bilo "prikladno" za saslušavanje svedoka odbrane koje on namerava da pozove, a koji "žive ili su u zatvoru" u navedenim gradovima.

Veće je naglasilo da je delimično izmeštanje suđenja van haškog sedišta Tribunala pravilima dozvoljeno samo u izuzetnim slučajevima i "u interesu pravde", ocenjujući da "prikladnost" nije dovoljan razlog zbog kojeg Karadžićevi svedoci ne mogu da svedoče u Hagu.

Karadžić je u zahtevu tvrdio da bi delimično održavanje suđenja u bivšoj Jugoslaviji "približilo rad suda narodima koji bi od njega trebalo da imaju koristi i podstaklo veće razumevanje rada Tribunala u narodima bivše Jugoslavije".

Prihvatajući da je to veoma važno, raspravno veće je, međutim, zaključilo da taj razlog nije dovoljan za izuzetnu meru delimičnog premeštanja procesa u Sarajevo, Banjaluku i Beograd.

U dosadašnjoj, gotovo dvodecenijskoj praksi, Tribunal je van svog sedišta u Hagu zasedao samo jedanput, u procesu protiv bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića. Na zasedanju u Državnom sudu BiH u Sarajevu, raspravno veće Tribunala saslušalo je jednog svedoka, bivšeg mudžahedina, koji u BiH izdržava zatvorsku kaznu.

Karadžić, koji se brani sam, trebalo bi da svoju odbranu pred Tribunalom započne 16. oktobra. Tužioci su u maju završili svoj dvogodišnji dokazni postupak, a raspravno veće je prošle nedelje odbilo Karadžićev zahtev za oslobađanje na polovini suđenja, ali ga je oslobodilo krivice po tački optužnice koja ga je teretila za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH, izuzimajući Srebrenicu. Tužilaštvo je juče najavilo da će na tu odluku uložiti žalbu.

Karadžić je optužen za genocid nad Muslimanima u Srebrenici; progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH; terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Suđenje je počelo krajem oktobra 2009, a Karadžić je u sudskom pritvoru u Sheveningenu od kraja jula 2008, kada je uhapšen u Beogradu i izručen u Hag.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.07.2012. 23:01
"Veće je naglasilo da je delimično izmeštanje suđenja van haškog sedišta Tribunala pravilima dozvoljeno samo u izuzetnim slučajevima i "u interesu pravde"" Pa zato i ne dozvoljavaju izmjestanje sudjenja, jer bi bilo u interesu pravde. Citav Haski tribunal i svi procesi su PROTIV interesa pravde.
Četvrtak 05.07.2012. 11:48
Колико верујем хашком трибуналу,просто ме је страх да др.Караџић "напрасно" не умре пред само доношење пресуде!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online