Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 30.06.2012.
13:13
Đ. Barović - Vesti A

Pala teza o RS kao genocidnoj tvorevini

Odluka Haškog tribunala da bivši predsednik RS Radovan Karadžić bude oslobođen optužbe za genocid u BiH 1992. godine izazvala je podeljene reakcije u ovoj republici, ali je stručna javnost nedvosmislena da je na ovaj način pala teza o Republici Srpskoj kao "genocidnoj tvorevini".

Dosta je bilo laži o Srbima: Milorad Dodik


Predsednik RS, Milorad Dodik izjavio je da je odluka Tribunala potvrdila da se u RS nije dogodio genocid.


"Ovim je verujem zaustavljena politička ujdurma prema Srpskoj. Sudska odluka potvrđuje naše tvrdnje da se ovde nije desio genocid i demantuje sve one koji su hteli da pritiskom na medijski način srpskom narodu i to da nakeleme, što je apsolutno promašeno", kazao je Dodik.


I drugi funkcioneri RS se slažu s ovakvom ocenom dodajući da se odluka Haškog suda može protumačiti i kao neka vrsta revizije svih ranijih presuda protiv pripadnika

Bošnjačka udruženja šokirana


Udruženja bošnjačkih žrtava šokirana su odlukom iz Haga, kojom je, kako se ističe "Karadžić praktično potpuno oslobođen, a činjenice o ratu u BiH nasilno promenjene". Udruženje Žena žrtava rata smatra da je haški sud "legalizovao genocid nad nesrpskim stanovništvom".
Ni ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija nije krio ogorčenje ovakvom odlukom suda. On je istakao da ipak ne sumnja kakav će biti konačni ishod suđenja.

vojnog i političkog vodstva RS. Ministar rada i boračke zaštite RS Petar Đokić ističe da je ta odluka "dobar znak za procese protiv Srba", a predsednik boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz da je ovim "Haški sud konačno počeo sagledavati zbivanja u BiH kako treba".


- Ovim je oborena tvrdnja da su Srbi bili agresori i krivci za najteže zločine. Vreme je da se shvati da stvari u BiH nisu bile onakve kakvima su ih ocenila druga raspravna veća Tribunala - naglasio je Ćurguz.


Predsednik nevladine organizacije iz Holandije Istorijski projekat Srebrenica, Stefan Karganović smatra da je odbacivanje prve tačke optužnice protiv Karadžića "krupan moralni i psihološki poraz za pobornike teze da je genocidno postupanje od početka sukoba 1992. godine bilo sastavni deo načina vođenja rata sa srpske strane".


- Ovom odlukom Veća Haškog tribunala propagandna teza o Republici Srpskoj kao "genocidnoj tvorevini," koja je inače na staklenim nogama usled nedostatka ubedljivih dokaza u vezi sa Srebrenicom 1995, pretrpela je fatalan udarac od kojeg će se vrlo teško oporaviti - kaže Karganović.

Korak bliži istini


Šef pravnog tima odbrane Radovana Karadžića, Goran Petronijević ocenjuje da je odluka suda jako značajna za Republiku Srpsku i njene odnose sa Federacijom BiH, kao i za utvrđivanje konačne istine.


- Ova odluka baca novo svetlo na ratna dešavanja u BiH, jer je jedan genocid 'pao' i sada smo korak bliže istini. Pažnju odbrane sada okupiraju dešavanja u Sarajevu i Srebrenici - kazao je Petronijević. 

POVEZANE VESTI

Subota 30.06.2012. 13:41
Genocid se desio nad srbima i taj zloglasni sud to dobro zna..ALI NE SME SUDITI PO PRAVDI I ISTINI !
Subota 30.06.2012. 16:17
Inace u Srebrenici se desio ratni zlocin a ne genocid. Sreasan ratni zlocin svakako, ali ne i genocid. Samim tim sto su zene evakuisane i neki bas mladi i stari muskarci pada teza o genocidu. Genocid je plansko unistavnja kompletnog stanovnistva jedne teritorije radi stvaranja etnicki ciste sredine. Ovi iz Haga su to znali, pa su uveli pojam partikularni genocid, koji u pravnom recniku ne postoji. Ne poricem i ne sumnjam da je u Srebrenici pobijen veliki broj ljudi, i to je sramota sa nase strane, ali ipak pricati o genocidu nije jednostavno tacno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online