Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 22.06.2012.
14:38
B92 A

CG: "Cveta" jahting prostitucija

Direktorika Sigurne ženske kuće u Podgorici Ljiljana Raičević kaže da vlast zna da je u Crnoj Gori rasprostranjena jahting prostitucija, ali ništa ne preduzima.

Foto: Ilustracija
 

"To je veliki izvor zla. To nije individualno već ide preko nekoga, a to je trafiking. To je ozbiljan problem koji zahteva strateški pristup koji naša država nema, ili ga mi ne znamo, ili da oni ne ističu", upozorila je za Vjesti.

Podsetimo, problem trafikinga postao je ponovo glavna tema u Crnoj Gori nakon izveštaja Stejt departmenta o trgovini ljudima za 2012, u kom je Crna Gora ocenjena kao jedna od glavnih država preko koje i iz koje se trguje ljudima. Prema navodima tog izveštaja u trafiking su uključeni čak i crnogorski funkcioberi.

Prema rečima Raičevićeve, posebno zabrinjava reakcija crnogorskih zvaničnika koji su rekli da su zadovoljni izveštajem Stejt departmenta.

"Dok god je u nekim slučajevima umiješana policija i određeni broj ljudi bez kojih ne možete raditi takav posao, to će se dešavati", kazala je Raičevićeva za Vijesti.

Ona smatra i da je slučaj Moldavke S.Č, koji je bio aktuelan u Crnoj Gori pre 10 godina i koji nikada nije rasvetlje, direktno povezan sa najnovijim izveštajem Stejt departmenta.

"U izvještaju eksplicitno nisu ništa rekli, ali koliko ja tumačim oni znaju da je nemoguće da se trgovina ljudima može obavljati bez znanja institucija. Mislim da se to odnosi na slučaj Moldavke Svetlane Čabotarenko koji nije nikad do kraja završen kao sudski slučaj", kazala je ona i dodala da će se taj slučaj stalno vraćati na dnevni red.

"Oni ga imaju pod crvenom zastavicom i stalno će se na njega vraćati. To je država mogla davno da riješi, ali se spetljala. Da su bili nevini bilo bi završeno, ali uobičajeno je kada ne znate kako da se nosite sa 'poznatim imenima', taj slučaj ostaje nerasvijetljen", kazala je Raičević.

Ona međutim upozorava da se jako malo govori o jahting prostituciji. Sigurna ženska kuća, kazala je ona, već godinama upozorava na pojave koje su "i običnom građaninu vidljive": "Upozoravamo na veliki broj jahti na kojima su polu-gole ili gole mlade devojke ili šetališta u Budvi gde oko šipke igra još nerazvijena devojčica."

"Odgovornima u Budvi i Baru postavljali smo pitanja da li su te devojčice pod narkoticima, jesu li ovisnice i rade to za malo para ili ih neko iskorišćava, ali nemamo kompletnog odgovora. Očigledno je da trgovina ljudima ne mora da se dešava u lukama, već na jahtama, daleko od očiju vlasti, ali vlast to zna i ništa ne radi po tom pitanju", zaključila je ona.

POVEZANE VESTI

Petak 22.06.2012. 15:31
Ovo podvođenje maloletnica je stvarno za najteže kazne!
Petak 22.06.2012. 17:16
Sta bi sa one strofe "Crna Gora jest malena al' je casna i postena". Meni vise lici na onu narodnu "kurve o postenju, vojska o skracenju a sirotinja o parama".
Petak 22.06.2012. 16:38
Naravno da će podvoditi Crnogorcima. Pa neće vajda on da ide njoj po ovoj vrućini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online