Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 20.06.2012.
22:53
Beta A

Krivokapić: Njegoševa kapela je stvar Crne Gore

Predsednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić ocenio je danas da je zahtev mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija da se obnovi kapela na Lovćenu "atak na temljene crnogorske vrednosti" i poručio da država "to ne sme da dozvoli".

Ruševine Njegoševe kapele 1924. godine

"Nasrtaja će biti dok god SPC misli da zameni ono što se oružjem nekada postizalo u Crnoj Gori. Dok god misli da kulturnom nadomesti vojnu okupaciju", rekao je Krivokapić Televiziji Crne Gore povodom zahteva mitropolita srpske crkve Amfilohija za obnovu Njegoševe kapele na Lovćenu.

Predsednik crnogorske skupštine, međtim, smatra da je "problem" u državi Crnoj Gori, "koja mora imati elementranu obavezu da brani državno dostojanstvo".

"Vlada mora biti moćna da sprovodi zakone i iznad svega - svako ko vrši državnu funkciju mora imati elementarnu obavezu da brani državno dostojanstvo", zaključio je Krivokapić.

Zahtev za obnovu kapele na Lovćenu izneo je nedavno mitroplit SPC u Crnoj Gori Amfilohije, koji je, na jednoj liturgiji kod Kotora, rekao da je o tome razgovarao sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Reagovao je kabinet crnogorskog predsednika i saopštio da je Vujanović rekao Amfilohiju da je to u nadležnosti Vlade Crne Gore.

Iz vlade je ranije saopšteno da će izvršna vlast razmotriti sve inicijative koje se tiču 200. godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Petar Drugi Petrović Njegoš sahranjen je 1855. godine u kapeli na Lovćenu, koju je sam podigao i po sopstvenoj želji. Kapelu je 1916. godine delimično oštetila austrougarska vojska, a Njegoševi posmrtni ostaci preneti su u Cetinjski manastir. Godine 1923. kralj Aleksandar Karađorđević je na Lovćenu podigao novi spomenik, koji, prema navodima istoričara, nije bio posvećen Njegošu, nego Svetom Đorđu, krsnoj slavi Karađorđevića.

Komunistička vlast u Crnoj Gori je 1974. godine otvorila Mauzolej Njegošu na Lovćenu, a stara kapela je srušena. Njeno kamenje je obeleženo i pohranjeno u podnožju Lovćena, sa idejom da se na drugom mestu obnovi kapela.

Podizanje Mauzoleja naišlo je na protivljenje Srpske pravoslavne crkve, ali najviše otpora tom poduhvatu pružili su akademsko-književni krugovi u Beogradu. Srpska pravoslavna crkva nikad se nije pomirila sa podizanjem Mauzoleja Njegošu na Lovćenu. Poseban razlog za protivljenje bila je i činjenica da je Njegošev Mauzolej izgrađen po projektu vajara Ivana Meštrovića.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.06.2012. 22:57
krivokuromozgic!
Četvrtak 21.06.2012. 08:20
Mislim da je ljepše ako ostavite kapelu u ovakvo stanju kao na slici.EEEEE moj nakrivo nasađeni kurč..Sujeta je čudo.
Sreda 20.06.2012. 22:57
је ли овај пандан чеди прашку?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online