Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 19.06.2012.
05:39
Mondo A

U Podgorici zapaljena LGBT zastava

Zastava duginih boja LGBT populacije, koja je bila postavljena na jarbolu ispred zgrade u kojoj je sedište institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u Podgorici zapalile su nepoznate osobe.

Zastava duginih boja -  simbol homoseksualaca,
 

Prošle sedmice, prilikom prijema direktora LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića kod ombudsmana Šućka Bakovića prihvaćena je inicijativa tog foruma da na službenoj zgradi zaštitnika ljudskih prava i sloboda bude istaknuta zastava duginih boja, kao vid podrške ove institucije obeležavanju Prajd meseca.

Iz LGBT Foruma progres je saopšteno da spaljivanje zastave predstavlja još jednu manifestaciju mržnje i netolerancije prema LGBT zajednici u Crnoj Gori. Ovaj postupak dodatno zabrinjava sa aspekta ukupne bezbednosti, iz razloga što je postavljanje zastave javno najavljeno i izvršeno kao deo početka priprema za održavanje prve Povorke ponosa u Crnoj Gori naredne godine, navodi se u saopštenju.

LGBT Forum progres zahteva od Uprave policije da identifikuje i procesuira osobe odgovorne za ovaj, kako se navodi, neprimeren postupak. Identifikovanje počinilaca potvrdiće postojanje profesionalne volje i stvarnu sliku o kapacitetima crnogorske policije. Odnos države prema ovom incidentu je i indikator ukupnog odnosa i tretmana LGBT zajednice u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

Crnogorska vlada je "najenergičnije" osudila paljenje zastave, saopštio je Vladin predstavnik Jovan Kojičić. On je izjavio da paljenje LGBT zastave je "neodgovoran i vandalski čin počinioca ili počinilaca čija je svest zarobljena tradicionalnim dogmama i nespremnošću da se prihvati pravo ljudi da budu drugačiji".

Takvi postupci, kako je ocenjeno, ne mogu umanjiti značaj svega onoga što se u Crnoj Gori preduzima na afirmaciji LGBT prava, niti su izraz većinskog odnosa građana, ni odnosa države prema LGBT populaciji.

Vlada kaže da očekuje da će vlasti "u najkraćem roku" rasvetliti okolnosti paljenja LGBT zastave i naći vinovnike.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.06.2012. 05:51
Са мање пажње би прошло да су запалили америчку заставу или заставу ЕУ.
Utorak 19.06.2012. 08:25
Dje to , vidjaj jada da potu-re pred nos DJURI POLICAJCU, IZ kursadjija. Sta velis Djuro , a ???
Utorak 19.06.2012. 13:53
Crnogorci nisu pederi, oni voze luksuzne automobile, garderobu...reko mi Mujo da su prije Gay....!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online