Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 17.06.2012.
07:09
Večernje novosti A

Crnogorci i dalje ne traže naftu

Protekla je još jedna godina, minulo je još jedno polugodište... Najave su smenjivale jedna drugu, ali potraga za “crnim zlatom“ u podmorju južnog Jadrana nije počela. Ništa od nedavno obećanog tendera koji je u Crnu Goru trebalo da dovede neku od poznatih naftnih kompanija, koja bi u dubinama južnog Jadrana bušila “do naftne žile“.

Još nema zainteresovanih da buše morsko dno u dubinama južnog Jadrana...
 

I dalje ispred obale Crne Gore nafta samo “miriše“. Potraga za njom u podmorju južnog Jadrana, poodavno prekinuta, nije nastavljena, iako je to bilo najavljeno i za pretprošlu, prošlu i za ovu godinu. Italijanska kompanija ENI bila je poslednja koja je istakla interesovanje za ovaj posao. Njeni vodeći ljudi su razgovarali u Milanu sa crnogorskim predstavnicima i tada je istaknuto da je italijanska kompanija, koja zapošljava 80.000 ljudi, angažovana na ovim i sličnim poslovima u sedemdeset zemalja sveta. Od 1996. zajedno sa Hrvatima radi na istraživanju i eksploataciji gasa u moru kod Pule. I tada je najavljen skori početak radova s Crnogorcima u potrazi za “crnim zlatom“ kojeg sigurno ima u plavim dubinama ispred Crne Gore.


Kako su tada istakli u Vladi Crne Gore, grčki “Helenik petroleum“, koji je kupio kotorski “Jugopetrol“, izgubio je koncesije za istražne radove u podmorju Crne Gore jer nije počeo posao u roku koji je bio predviđen. Ukoliko ENI bude crnogorski partner, specijalnim ugovorom će biti regulisane međusobne obaveze, a posebno podela dobiti od eventualne eksploatacije gasa i nafte, rečeno je u tim razgovorima.
 

Potraga duga pola veka

Šezdesetih godina uveliko se tragalo za naftom na kopnu Crne Gore (Buljarica, Grahovo, Crmnica), ali tadašnja tehnologija nije omogućavala dublji prodor u utrobu zemlje, koji bi dao rezultate. Bilo je nagoveštaja da će se bušiti ponovo i na kopnu, ali na tome se ništa nije uradilo.

No, već podugo nema ni reči o traganju za naftom u podmorju Crne Gore. Ni sa Italijanima, ni sa drugima.


Dosadašnja, višedecenijska, obimna i kvalitetna istraživanja su pokazala da nafte i gasa ima u moru ispred Crne Gore. Nakon obrade seizmičkih i geoloških profila markirane su lokacije između Svetog Stefana i Ulcinja, kao i rejon Prevlake u pograničnom pojasu Crne Gore i Hrvatske, kao naftonosne zone.


U podmorju Crnogorskog primorja se tragalo za naftom sedamdesetih i osamdesetih godina. Američke firme “Butes gas end oil kompani“, “Ševron“ i druge su zajedno s Kotoranima postavile više bušotina u podmorju koje pripada Crnoj Gori. Na bušotini koja je bila označena kao “Južni Jadran 3“, a nalazila se u moru severozapadno od Budve, nafta je potekla, ali je nije bilo u komercijalnim količinama, tako da eksploatacija nije ni počela.


Udružene jugoslovenske naftne kompanije su osamdesetih godina postavile četvrtu bušotinu južno od Ulcinja, ali nafta nije pronađena.

Kotorski “Jugopetrol“ i novosadski “Naftagas“ su osamdesetih godina postavili i kopnenu bušotinu u uvali Valdanos kod Ulcinja. Bušilo se do dubine od 5.300 metara, ali nafta nije šiknula iz zemlje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.06.2012. 08:04
u srbiji su nasli eldorado,nema potrebe za naftom.
Nedelja 17.06.2012. 07:20
??? ..Kad na Alpima nadju naftu ,tad ce naci i u C.Gori..... pre ce iskopati neki vulkan i poteci lava nego nafta ispod onih planina..!
Nedelja 17.06.2012. 09:39
Setih se sad onog vica kad su Ameri Rusi i Crnogorci kopali rupu...Ameri i Rusi pronalaskom kablova utvrdili da su imali i internet i telefon jos pre 10 000 godina a Crnogorci ne nasavsi nista zakljucili da je mobilni kod njih postojao jos pre nove ere...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online