Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 16.06.2012.
13:11 >> 17:44h
Beta A

Gej parada u Zagrebu prošla bez incidenata

Oko 3.000 učesnika Povorke ponosa prošlo je danas centralnim zagrebačkim ulicama bez incidenata, a pratilo ih je oko 400 policajaca.

11. "Zagreb prajd" (Zagreb Pride) održan je pod sloganom "Imamo porodicu, hiljadugodišnji hrvatski san", a povorku je duž celog puta sa svih strana obezbeđivala policija.

Parada ponosa u Splitu (foto: arhiva)

Kao i ranijih godina, povorka je praćena bubnjevima i zviždaljkama krenula s Trga žrtava fašizma kroz Jurišićevu ulicu, pa preko Trga bana Jelačića, Ilicu, Gundulićevu, Teslinu do parka Zrinjevac gde je održan prigodni program.

U povorci su bili i ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i pisac Predrag Matvejević, kao i aktivisti iz susednih država, među kojima i iz Srbije. Pored brojnih zastava duginih boja, isticali su se tranparenti "Imamo porodicu, hiljadugodišnji hrvatski san", "Mržnja nije porodična vrednost", "Uništimo fašizam, podržimo aktivizam", "Porodica u transu".

Organizatori su istakli da se i ovom povorkom želi upozoriti na pravo lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih i kvir osoba da svoje živote urede onako kako žele. Oni su naglasili da ne prihvataju poruke u kojima se navodi da njihove porodice ne postoje.

Na skupu je za "Homofoba godine" proglašen gradonačelnik Splita Željko Kerum, a za "Homofrenda godine" novinar i pisac Boris Dežulović. Ovogodišnju Povorku ponosa podržao je i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Prošle subote održana je i druga gej parada u Splitu koja je, za razliku od prve, prošla bez incidenata. Povorku u kojoj je u najvećem dalmatinskom gradu bilo više od 500 učesnika, obezbeđivalo je oko 900 policajaca.

Nekoliko dana pre događaja, Zagreb prajd povukao je promotivni spot ''Svaka obitelj je sveta'' u kom devojčica, koju odgaja par lezbijki, u snu šibicom pali par heteroseksualnih lutaka.

POVEZANE VESTI

Subota 16.06.2012. 13:17
Neka, neka... Sretno u evropsku uniju!
Subota 16.06.2012. 13:29
Nek im je sa srećom i što više ovakvih manifestacija u Hrvatskoj :D
Subota 16.06.2012. 15:18
eto marko moze da skokne do zg-a i isplese se do mile volje u tangama nasred trga jelacica bana. "steta"za njega sto nece nikada imati tu priliku u moskvi. jbg-a peskiri moraju da cekaju da prodje zabrana od sto godina xaxa moskva primer svima,kako treba da se radi sa sodomom i gomorom!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online