Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.06.2012.
15:04
Vijesti A

Crnogorac sam sebi objavio čitulju

Crnogorac Andrija Markuš objavio svoju čitulju. "Snemogao u borbi za svoju zemlju" piše u ovoj neobičnoj čitulji.

Umrlica Andrije Markuša
 

Arhitekta Andrija Markuš objavio je crno-beli posmrtni plakat sa svojim imenom, u formi performans protesta u kojem obaveštava prijatelje da je "snemogao u borbi za svoju zemlju".

Na tu "akciju" podstakla ga je četvrorogodišnja bezuspešna borba da naplati zemljište preko kojeg Podgorica namerava da napravi put do zgrada u jednoj od kojih stanuje i premijer Crne Gore Igor Lukšić. On istovremeno optužuje gradonačelnika da je novac stanara potrošio za izgradnju kružnog toka u blizini svoje kuće.

Markuš je prošlog leta, da bi ukazao na svoj problem sa gradskom upravom, iskopao kanal oko zgrada.

Obaveštavamo prijatelje da je (pod)legao na premijerovom čaršavu naš ka' on stvaralac, snemogao od borbe za svoju zemlju, Andrija Veliše Markuš. Andrija je (pod)legao 25. maja na performans protestu povodom uzimanja njegove zemlje bez naknade za izgradnju puta do stana premijera Igora Lukšića", navodi se u plakatu Markuša, a prenose "Vijesti".

On je istakao da je stradao od "rikošet metka", koji je premijer Lukšić ispalio u neodgovorne institucije sistema u čiji rad, kako je tada izjavio, ne želi da se meša. Lukšić je tom prilikom najavio da će zajedno sa Markušem i stanarima potpisati žalbu.

"Taj metak neće žaliti... i metak je, pošao ali je rikošet pogodio Andriju, koji je kao kolateralna šteta pao na rašireni čaršav sa natpisima 'Padaj premijeru, neće ti biti ništa, uhvatićemo te u raširenom čaršavu' i 'Kod ove vlasti nijedan kriminalac nije na slobodi, dijeli sudbinu naroda", navodi se u "posmrtnom" plakatu.

O terminu kada će se uobičajenim lelekanjem Andrija ožaliti, odlučiće njegova porodica-Građanski front, zavisno od termina uličnih protesta. U međuvremenu, Andrija će se čuvati u hladnjači da se "što kod njega ne promijeni".

Andriju će položiti na isti premijerov čaršav, umesto sveća, sa strane, stajaće starinska lampa i fenjer, a iznad glave zastava Evropske unije. Pre nego je (pod)legao Andrija je objasnio kako da se ožali što je ujedno i njegova poslednja želja.

"Andrija će ležeći na čaršavu posle svakog lelekanja iz zahvalnosti aplaudirati. Ovo će biti redak slučaj da se jedan leleče, a drugi sahranjuje - sahranjuje se Vlada. Prvi lelekači su iz Građanskog fronta, Andrijin kolega Momir Joksimović, sekretar opštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijanu politiku i Vojo Vuletić predsednik Udruženja za zaštitu penzionera i invalida Crne Gore. Lelekanje iz "petnih žila" neće biti uzaludno, no će se ovaj skup iskoristiti za pomirenje suprotstavljenih oko državnih simbola.

Andrija je kao nekadašnji profesor prve generacije studenata dizajna kreirao pomirljivi predlog državnog simbola cigaret gliser na plavoj ustalasanoj pozadini sa dole dogorelim cigaretama, umesto gusarski ukrštenih kostiju, čija dogorelost odgovara opštoj dogorelosti do nokata. Uz zastavu Evropske unije stajaće i nova cigaret-gliser zastava, pored 201 crn ležećeg Andrije", navodi se u plakatu "ožalošćene porodice".

Ponedeljak 11.06.2012. 19:27
Ovaj je baš dokon.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online