Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.06.2012.
14:39 >> 17:47h
Beta A

"Hej, Split gej protekao ok"

Oko 500 učesnika gej parade u Splitu održalo je na gradskoj rivi skup koji je prošao bez incidenata, ali u senci izuzetno jakih mera bezbednosti.

Pavlović iz Gej strejt alijanse: Nema incidenata

Portparolka policije Jelena Bikić izjavila je agenciji Beta da je pre i tokom skupa uhapšeno 49 osoba, ali da se većina od njih ne dovodi u vezu s gej paradom. Detaljnije informacije policija će objaviti do kraja dana.

Predsednik beogradske Gej strejt alijanse Lazar Pavlović, koji je učestvovao na današnjoj Paradi ponosa u Splitu, izjavio je da je u gradu bio primetan veliki broj policajaca, ali da nije bilo nikakvih incidenata.

Uže područje grada od jutros je, kao što je i najavljeno, pod jakim policijskim obezbeđenjem, kao i ruta kojom se povorka kretala. Uže središte grada od jutros nadleće helikopter, a u jednoj od ulica postavljen je i vodeni top.

Među okupljenima su bili i brojni intelektualci iz Splita koji su došli da podrže skup. Učešće je najavilo i petoro ministara među kojima i ministar policije Ranko Ostojić i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, kao i predstavnici insistucija EU i diplomatskih predstavništava.

Povorka je krenula s područja Đardina, parka u središtu grada, a
kreće se ulicama kralja Tomislava, Marmontovom, a završila na
sredini rive gde je učesnike zabavio dvočasovni muzički program.

Okupljeni na Đardinu nosili su zastave duginih boja, a među transparentima su i oni na kojima piše "Gej je ok", "Ljubav bez granica", "I mi plaćamo porez", "Jednaki pred zakonom", "Stop mržnji" i "Moj partner je moja porodica".

Paradu je obezbeđivalo oko 900 hrvatskih policajaca, među njima i pripadnici interventne policije, a sve vreme skup se snima i fotografiše. Iz policije su najavili da će posle skupa na konferenciji za novinare obavestiti javnost o tome kako je protekao skup i koliko je ukupno potrošeno na njegovo obezbeđenje.

Poređenja radi prošle godine, kada su huligani učenike povorke napali kamenjem i flašama, gej paradu je obezbeđivalo 688 policajaca, a potrošeno je 752.000 kuna (99.715 evra).

Proteklih dana u pojedinim hrvatskim medijima pojavila se informacija da policija nadzire ekstemni deo navijača Hajduka ("Hajduk Jugend") koji navodno priprema napad na povorku ponosa Molotovljevim koktelima. Iz Torcide su takve informacije negirali i rekli da ih zanima samo Hajduk. Iz bezbednosnih razloga svi ugostitelji koji imaju kafiće na rivi upozoreni su da na stolovima neće moći da drže staklene predmete, ali kafići će sve vreme biti otvoreni.

Medij su preneli i da ambasada SAD u Zagrebu upozorava američke državljane da se danas u Splitu i naredne subote u Zagrebu drže dalje od centara ta dva grada.

Prošlogodišnju, prvu gej paradu u Splitu obeležilo je nasilje nad učesnicima povorke kojih je bilo oko 200. Osim verbalnih uvreda, onisu napadnuti i kamenjem i flašama. Na rivi se tada okupilo više od 8.000 protivnika parade.

Tokom napada na splitskoj rivi povređeno je više osoba, a privedeno je oko 140 huligana. Prva gej parada u Hrvatskoj održana je u Zagrebu pre 10 godina.

POVEZANE VESTI

Subota 09.06.2012. 20:33
Posto su splicani i g. Split pokazali visok stepen tolerantnosti i organizacije parade, predlazem: Da se g. Split proglasi glavnim gradom i mestom okuplanja svih evropskih pede** :)
Subota 09.06.2012. 20:04
Парада се вратила кући.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online