Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 07.06.2012.
19:33
Beta A

Dodikove nove optužbe na račun dopisnice Bete

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas je optužio dopisnicu Bete iz Banjaluke Ljiljanu Kovačević da pripada organizovanoj grupi koja, zloupotrebljavajući novinarsku profesiju, ima nameru da ga "ruši" i koja se bavi "najgnusnijim kriminalizovanjem" predsednika RS i njegovih saradnika.

U pismu iz Dodikovog kabineta upućenom dvema novinarskim asocijacijama u Beogradu, Udruženju novinara Srbije (UNS) i Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), grubim rečima se kvalifikuje Betina novinarka za laži, konstrukcije i izmišljanje informacija i iznosi tvrdnja da se ona bavi "zloupotrebom novinarske
profesije" sa "nečasnim namerama".

Novinarka Bete zloupotrebljava novinarsku profesiju: Milorad Dodik

Dodikove nove optužbe na račun Betine dopisnice usledile su posle njegovog verbalnog napada na Ljiljanu Kovačević, u subotu, 2. juna, u Banjaluci, kada je predsednik RS pokušao da je izbaci sa konferencije za novinare u zgradi

DP: Dodik mora da prestane da sramoti RS

 

Demokratska partija Republike Srpske pozvala je danas predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da prestane sa, kako se navodi, "sramoćenjem RS u okruženju,
posebno u Srbiji".

 

Reagujući na pismo Službe predsednika RS novinarskim udruženjima u Srbiji, DP ocenjuje da navodi u tom pismu predstavljaju "nastavak napada" na dopisnicu Bete iz Banjaluke Ljiljanu Kovačeviću, i poziva Dodika da "prestane sa  sramoćenjem RS u okruženju, a posebno u Srbiji".

 

"Podsećamo ga da po Ustavu RS ima obavezu da RS predstavlja i izražava njeno državno jedinstvo a on, u stvari, predstavlja isključivo sebe, svoj primitivizam i emotivnu nestabilnost, čime sramoti sve građane", navodi se u saopštenju DP-a dostavljenom
medijima.

Predsedništva, tvrdeći da prenosi lažne informacije.

Takve optužbe i rečnik predsednika RS kritikovala su mnogobrojna novinarska udruženja. Najnovije optužbe u pismu iz Dodikovog kabineta sadrže i konstataciju da "grupa" kojoj pripada novinarka Bete "ne bira sredstva", pa da, osim što koristi "laži", vrši "atak na ličnost predsednika RS i njegovu porodicu".

Napad na Betinu dopisnicu tiče se informacije iz 2009. o tome da je podignuta krivična prijava zbog sumnje da postoje zloupotrebe budžeta RS i da je predmet istrage Milorad Dodik, tada na funkciji premijera. Dodik je tvrdio da istraga ne postoji i pretio dopisnici Bete. Beta će uskoro odvojeno ponovo odgovoriti na ove optužbe.

U reagovanju na kritike upućene iz novinarskih asocijacija zbog takvog tretiranja novinara, u novom napadu na dopisnicu Bete se navodi kako se predsednik Dodik prema novinarskoj profesiji "odnosi sa posebnim senzibilitetom", ali da to ne važi za "one... koji se kriju iza ove časne profesije i imaju potpuno nečasne namere".

Biro predsednika RS optužuje dopisnicu Bete da nekoliko godina zloupotrebljava novinarsku profesiju, i da, zajedno sa svojim suprugom Slobodanom Vaskovićem i "nekoliko domaćih i međunarodnih suflera", "preuzima ulogu opozicije i ulazi u borbu za najgnusnije kriminalizovanje i rušenje Milorada Dodika i njegovih saradnika".

Dodikov kabinet je naveo da je 2009. godine agencija Beta, odnosno Ljiljana Kovačević, "objavila niz neistina i netačnu vest da su istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) i Tužilaštva BiH pokrenuli istragu protiv Milorada Dodika i saradnika, vezano za izgradnju zgrade Vlade i auto-puta Banjaluka-Gradiška", ali
da nije bilo istrage i da je vest izmišljena.

Kabinet Dodika je naveo da je Betinu vest pod naslovom "Direktor Sipe potvrdio

Pročitajte i:

 

krivičnu prijavu protiv Dodika", direktor Mirko Lujić odmah demantovao, ali da Beta to nije objavila, kao i da je zbog učešća u samoinicijativnom i nezakonitom podnošenju izveštaja Tužilaštvu BiH, Lujić nedugo zatim smenio svog pomoćnika Dragana Lukača, "koji je učestvovao u ovom zamešateljstvu protiv Milorada Dodika i saradnika". Takođe, kabinet je naveo da je Dodik tada uputio demanti agenciji Beta ali da nije objavljen, a da je nakon toga razgovarao i sa urednikom agencija Beta Ivanom Cvejićem, ukazavši mu na propuste i zloupotrebu agencije od strane dopisnika iz Banjaluke.

Navodi se i da je Dodik je tužio agenciju Beta i Ljiljanu Kovačević sudu u Beogradu, gde se sudski epilog tek očekuje, a sudu u Banjaluci tužen je i njen suprug Slobodan Vasković, dugogodišnji saradnik emisije Federalne televizije "60 minuta", urednik Bakir Hadžiomerović, kao i Federalna televizija, zbog smišljenog iznošenja neistina o Miloradu Dodiku.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.06.2012. 20:57
cudna druzina ta beta. sajkaca i opanak srbiji treba/ novinska agencija SAJKACA I OPANAK!
Četvrtak 07.06.2012. 22:23
Ala bi se raznežio da mu Seka Aleksić zapeva na uvce!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online