Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.06.2012.
00:13
Beta A

Ministar policije ide na splitsku gej paradu

Hrvatska policija priprema se za predstojeću gej paradu u Splitu, 9. juna, koja je ocenjena skupom visokom rizika, a učešće na paradi najavio je i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić

"Idem na paradu s verom da se u Splitu neće dogoditi ono što se dogodilo prošle godine. Razlog zašto idem je upravo da se ne dogodi nasilje, a verujem da ga neće biti", izjavio je Ostojić novinarima u Trogiru i pozvao sve da poštuju demokratiju, ljudska prava i pravo na različitost. On nije želeo da otkrije koliko će policajaca obezbeđivati povorku rekavši da će ih biti "dovoljno".

Na pitanje o troškovima obezbeđenja parade, Ostojić je rekao da predmet razgovora o finansijama ne mogu da budu demokratija, zaštita ljudskih prava i situacija u kojoj treba provoditi zakone.

Uprkos odluci gradske vlasti u Splitu da drugi Split Pride ne može da se završi, kako je planirano, na rivi, ministar policije je potvrdio da će glavni deo skupa biti održan upravo na obali. S druge strane, zamenik gradonačelnika Splita Jure Šundov izjavio je
da niko osim grada nema pravo da na javnoj površini postavlja pozornicu, tehnička sredstva i razglas i ponovio da je grad predvideo da se završni skup gej parade održi na Prokurativama umesto na rivi.

Mere predostrožnosti: Bez stakla na barskim stolovima

Uoči subotnje gej parade napetosti u Splitu rastu, a, prema informacijama lokalnih medija, situacija u gradu je napetija nego uoči prošlogodišnjeg skupa koji je obeležilo nasilje nad učesnicima parade.

U pojedinim hrvatskim medijima pojavila se informacija da policija nadzire ekstemni deo navijača Hajduka, koji navodno priprema napad na povorku ponosa Molotovljevim koktelima. Iz Torcide su takve informacije negirali rekavši da ih zanima samo Hajduk.

Na razgovoru u splitskoj policiji jutros su bili i splitski ugostitelji koji imaju kafiće na rivi gde je planiran završni skup. Iz policije su im poručili da na stolovima neće moći da drže staklene predmete.

Prošlogodišnju, prvu gej paradu u Splitu obeležilo je nasilje nad učesnicima povorke koji su zasipani kamenjem, flašama, petardama, a na kolonu je bačen i suzavac. U koloni je bilo oko 200 učesnika parade, dok je s druge strane bilo više hiljada protivnika takve manifestacije. Tokom napada na splitskoj Rivi povređeno je više osoba, a privedeno je oko 140 huligana.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.06.2012. 06:18
Koji ce hrvat blize doci svome gazdi? Lepo kaze narod:-Ako neces brata za brata, 'oces tudjinca za gospodara.-
Utorak 05.06.2012. 11:59
A sad pričajte da Hrvati nisu platili za ulazak u EU? kad mi tamo za koju deceniju stignemo, oni će nas oberučke dočekati i podučiti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online